Maria maratoncyklar i välgörande syfte

"Det här är det roligaste som finns”

MANTORP. Maria Söderström, 40, älskar utmaningar och att träna. Detta kommer hon nästa helg att få utlopp för, samtidigt som hon gör en välgörande insats. I 12 timmar ska hon trampa.

En gång om året anordnas ”Spin of Hope” på träningsanläggningar runt om i hela landet. Arrangemangets syfte är att samla in pengar till Barncancerfonden genom att man lagvis håller i gång en spinningcykel under en hel dag. Lagdeltagarna delar upp tiderna emellan sig, vanligtvis genom att cykla en eller ett par timmar var. Kostnaden är 125 kronor per timme, pengar som tillfaller Barncancerfonden. På Mantorp Gym kommer Maria Söderström att hålla igång en cykel i 12 timmar – helt på egen hand. I ett Facebook-inlägg gjorde hon för en tid sedan en förfrågan: ”Ni betalar, jag cyklar. Bra deal, va!”

Intresset att bidra har varit stort. 6000 kronor har hon nu fått ihop från vänner och bekanta.
– Det känns jättebra att samtidigt göra detta för en bra sak, säger hon inför maratonpasset.
På lördag, 25 mars, kommer hon alltså att sätta sig på spinningcykeln klockan 7 på morgonen och sedan sitta där och trampa på fram till klockan 19.
– Det blir nog tufft. Men jag är inte orolig för orken, mer för hur kroppen kommer att reagera, säger hon och ler.
Det stora leendet återkommer hela tiden när vi pratar om hennes stora intresse; träning.
Marias intresse för att röra på sig började redan i unga år.
– Ja, jag har alltid gjort något. Det började med jazzdans i Tracys dansskola, sen blev det aerobics och annan gruppträning, berättar hon.
När Maria passerat 30 fick hon upp ögonen för styrketräning.
– Jag tyckte först, som jag tror många tjejer gör, att gymmet var lite ”skrämmande”. Men ganska snart upptäckte jag att det inte var farlig utan bara roligt!

Maria, som jobbar i butik drygt 30 timmar i veckan, tillbringar mycket av sin lediga tid på gymmet. Tre, fyra gånger i veckan för att träna ”för sin egen skull”. Därtill håller hon som instruktör i tre olika pass per vecka.
Vid det här laget borde schemat vara fulltecknat, kan tyckas. Men Maria driver även eget företag som personlig tränare och 3D-tränare och håller där i mellan sex och åtta pass i veckan.
– Det kan bli långa dagar och visst önskar jag att dygnet hade fler timmar, säger hon utan att för den skull se det minsta missnöjd ut.
Det så kallade livspusslet får hon ihop mycket tack vare att barnen, 16 och 19 år, nu är stora. Och så har hon en förstående livskamrat.
– Jag har en fantastisk man som sköter det mesta hemma med matlagning, läxläsning och sådant, betonar hon.
Tröttnar på träning gör hon aldrig, försäkrar Maria, och trots de välfyllda dagarna och kvällarna verkar det som att Maria ändå hittat luckor i schemat. Nyligen påbörjade hon en ny utbildning, till kostrådgivare, för att ytterligare kunna utöka sin verksamhet.
– Jag vill få helheten. Kosten är ju den viktigaste biten om man exempelvis vill gå ner i vikt, säger Maria.
Att jobba som personlig tränare och rådgivare passar henne utmärkt.
– Det här är det roligaste som finns och jag vill att andra ska få känna samma glädje till träning som jag gör, säger Maria och ler stort igen.


Maria Söderström deltar i Spin of Hope, där hon ska trampa mellan klockan 7 och19.

Maria Söderström deltar i Spin of Hope, där hon ska trampa mellan klockan 7 och19.

Spin of Hope:

Spin of Hope samlar in pengar som kommer cancerdrabbade barn och deras familjer tillgodo via Barncancerfondens lokala föreningar.

Förra året fick man in 4,8 miljoner kronor.
Arrangeras på många olika platser runt om i landet.

Ett lag består av upp till 12 personer som tillsammans håller igång en spinningcykel i 12 timmar.

Publicerad 16 March 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag