Motalaborna blir allt fler

MOTALA. Motalas befolkning växer för femte året i rad. Procentuellt sett är ökningen störst i Bona. Jan och Bibbi Sköld flyttade till Bona 2009 och det var skogen som lockade dem till orten.
Motala kommun hade förra året 43258 invånare, vilket motsvarade en ökning på 355 personer jämfört med 2015. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån.
Ökningen beror dels på en ökad inflyttning till kommunen, dels på ett födelseöverskott.
Förra året föddes 466 barn i kommunen samtidigt som 451 personer dog. Det gav Motala kommun ett födelseöverskott på 15 personer.
Ser man till inflyttning och utflyttning var det 343 personer fler som flyttade in. 1887 personer flyttade in och 1544 personer flyttade ut.
661 av de inflyttade kom från länets övriga kommuner, 810 personer från övriga delar av Sverige och 416 personer från utlandet.
– De här siffrorna är förstås kopplade till att vi fått många utrikes födda. Jag tror också att ökningen beror på att vi är en attraktiv tillväxtkommun som har mycket att erbjuda. Det är många som pendlar mellan Motala och Linköping. Vi ser en jättestor ökning där sedan vi fick pendeltåget. Det gör också Motala till en attraktiv boplats, säger kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth (s).

Färre i åldern 19-64 år

Motala kommun ökar både när det gäller åldersgruppen 0-18 år och åldersgruppen 64 år och äldre.
Antalet invånare i åldersgruppen 19-64 minskar dock med 0,3 procent, vilket motsvarar 63 personer.
– Jag tror att det gäller att fortsätta med det arbete vi gjort. Det kommer vi att göra. För att locka unga gäller det att satsa på att det finns ett bra utbud med skolor, en bra föreningsverksamhet och ett bra företagsklimat. Man ska komma i håg att det inte är så längesen som Motalas befolkning började öka och det är en lång väg att gå, säger hon.

Störst procentuell ökning i Bona

Motala tätort ökade med cirka en procent, vilket motsvarade 304 fler invånare. Borensberg hade samma procentuella ökning och ökade med 30 personer.
Procentuellt sett ökade befolkningen mest i Bona.
Den lilla orten norr om Motala hade en ökning på nio procent förra året, vilket motsvarade åtta personer.
– Det är förstås jätteroligt att fler upptäcker att man kan bo på de mindre orterna.
Jan Sköld, 72 år,och Bibbi Sköld, 70 år, flyttade till Bona 2009.
Innan dess hade de bott i Motala.
– Vi hade hus i Motala, men bodde i husvagn sex månader om året. Vi är skogsmänniskor och längtade ut till skogen så när det här radhuset blev till salu utnyttjade vi tillfället och köpte det, säger Jan Sköld.

De gillar att småprata med grannarna när de är ute och att det finns skog åt alla håll som de kan vandra i.
Bibbi Skölds syster bor i andra änden av radhuslängan, vilket gör att de kan ses mycket.
- Jag gillar tystheten och lugnet här. Det är en väldig skillnad jämfört med att bo inne i Motala. Och så är huspriserna mycket lägre, säger hon.

Publicerad 17 April 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag