Tusentals djur vaccineras efter mjältbrandsutbrottet

ÖDESHÖG. Efter förra årets mjältbrandsutbrott på och omkring Omberg beslutades att alla nötkreatur och får i området ska vaccineras. Ett arbete som kommer att pågå under flera år.

I förra veckan hade turen kommit till Orrnäs gård utanför Ödeshög där Stig Widells 150 kor fick en påfyllnadsdos av mjältbrandsvaccinet.
Assisterad av Stig Karlsson får han in kossorna, en efter en, i fållan. Längst fram en grind som stopp och en trästör bakom djuret som hindrar henne från att backa ut igen. Veterinärerna Josefine Meyer och Bettina Larsen turas om att sticka sprutan i svanken på djuret, det går på några sekunder, varefter kossan släpps ut igen.

Att vaccinationerna görs nu, på gårdarna i trakten runt Omberg och Ödeshög, beror på att det är lättare att genomföra arbetet när korna fortfarande finns inne på gården och inte ute på betet. Så var fallet i somras när man i det akuta läget blev tvungna att vaccinera tusentals djur när de var ute, utspridda.
– Det är mycket mer tidskrävande och svårare att jaga och få ihop djuren då, förklarar insatschef Susanne Jernberg från Distriktsveterinärerna, som fått uppdraget av Jordbruksverket att utföra vaccinationerna.

Det var i juli förra året som mjältbrandsutbrottet drabbade flera beten och gårdar i Ombergstrakten. Totalt dog 15 djur till följd av smittan. Analyserat DNA från nio av de djur som dog vid Omberg och resultatet visar att det sannolikt rör sig om en och samma ursprungskälla, men enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har man inte kunnat klarlägga var djuren smittats.
Stig Widell på Orrnäs gård har inte haft några smittade djur, men eftersom hans gård och beten befinner sig inom den aktuella radien utifrån Omberg sett behöver han ändå genomföra vaccineringen.
– Det här är ett förebyggande vaccinationsarbete, så att inga fler djur ska bli sjuka under våren och sommaren då de är ute på bete, berättar Anna Tubbin.

Vaccineringen kommer att upprepas även under 2018 och 2019.
– Det kan bli aktuellt att fortsätta ytterligare ett par år, men det är så planen ser ut just nu, säger Anna Tubbin från Jordbruksverkets vaccinationscentral i Ödeshög.

Publicerad 18 April 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag