Leden har förlängts till Medevi - Västanvik

MOTALA. Östgötaleden har fått sin första sträcka i Motala kommun. Den är cirka en mil lång och går mellan Medevi och Västanvik. På söndag klockan 13 invigs den i Medevi.
Leden har funnits i över 20 år. I och med ett samarbete mellan kommunen, Tillväxt Motala, Region Östergötland och det lokala förenings- och näringslivet har en sträckning i Motala kommun nu blivit möjlig. Det är Region Östergötland som finansierar leden.
Den nya Sträckan går igenom en skärgårdsliknande miljö som till större delen består av stigar precis vid Vättern. Den går också nära tätorterna Medevi och Västanvik och i genom exempelvis Medevi brunn.
På flera ställen går den över lite brantare berg och klippor. Det finns badplatser, grillplatser, vindskydd och fågeltorn längs med sträckan.
– Jag tror att den här sträckan kan locka såväl turister som ortsbefolkning och vandringsintresserade. De flesta går nog inte hela sträckan, men vandringsintresserade kan säkert gå långa sträckor, säger Agneta Niklasson, ordförande i Tekniska nämnden i Motala kommun.

Fler sträckor på gång

Östgötaleden är viktig för näringslivet och turismen, menar hon.
– Den är viktig för gårdsbutiker och kaféer och den innebär också ett nytt besöksmål. Det är viktigt för en kommun att det finns många olika slags besöksmål, säger hon.
Den här sträckningen blir inte den enda i kommunen. Fler sträckor är på gång och kommer att invigas i vår. Just nu anläggs sträckor i Godegård, Borensberg, Tjällmo, Motala och Skönnarboleden.
Några sträckor kommer att vara cykelanpassade och det blir i bland annat Godegård och Borensberg.
2020 ska leden vara etablerad i hela kommunen, enligt kommunens utvecklingsplan för landsbygden.
Tanken är också att Östgötaleden på sikt ska knytas i hop med Närkes vandringsled. 

Publicerad 21 April 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag