Brenda tävlar i "Tårtslaget"

Av
Carolina Fransson

MOTALA. I torsdags var det premiär för den andra säsongen av Det stora tårtslaget i Sjuan. Brenda Hilding från Motala är en av deltagarna. - En vän till mig tyckte att jag skulle söka, säger hon.

Brenda Hilding hade jobbat många år som bagare när hon skadade den vänstra armen. Då hon inte kunde använda den blev det att hon överansträngde den andra. Ett halvår senare blev hon sjukskriven och hamnade i en depression.
Då blev tårttillverkning hennes räddning.
Nioårige sonens önskemål om temakalas med tillhörande barntårta varje år fick henne att börja modellera och tillverka tårtor. Det gick lättare.
– Nu gör jag mycket tårtor till familj och vänner. Mycket barntårtor och lite bröllopstårtor. Det är roligt att testa och göra lite nya tårtor. Jag bakar och blir det lite fult så får jag öva mer på det nästa gång, skrattar hon.

En vän till henne hade hört att Det stora tårtslaget skulle börja igen och uppmanade henne att söka dit.
– Min kompis sa att jag var grym, men jag hade under en ganska lång tid trott att jag inte var bra på någonting. Jag sökte ändå och gick vidare! Jag kunde inte tro att det var sant, säger hon.

Med de andra deltagarna har hon utbytt erfarenheter och kunskaper.
Och hon har ställts inför en hel del utmaningar.
– Vi får göra allt möjligt och saker som vi inte haft någon aning om innan. Som att jobba på tid med ingredienser som vi vanligtvis inte har hemma. Vi använder verktyg som vi inte är vana vid och som vi får lära oss på kort tid. Tittarna kommer att få se mycket tårar och stress. Jag är en glad person. Jag är sån som person och kanske har de fångat lite roliga stunder, skrattar hon.
När Östgötatidningen hälsar på hos Brenda Hilding är hon hemma med sina två barn. Hon har, förutom sonen Benjamin på nio år, dottern Rebecca på ett år.
Ofta bakar hon när barnen sover, men de är många gånger med också.

– Min dotter var med mig och bakade när hon låg i min mage och när hon var mindre somnade hon direkt när jag drog i gång bakmaskinen. Det var ett sövande ljud. Nu är hon med och provsmakar mousse. Benjamin, min son, tycker om att baka och att titta på och lära sig. Han har börjat modellera rosor, säger hon.
Även Brenda Hildings man bakar. Han står för brödbaket och hon för desserterna och tårtorna.

Brenda Hilding är född och uppvuxen i Peru. När hon var liten utbildade sig hennes mamma till konditor då pappan tyckte så mycket om tårtor. Det blev sedan mycket tårtbak i familjen.
Men Brenda Hilding började arbeta på kontor och hade inte alls siktet inställt på att arbeta med bakverk.
Det var först när hon flyttade till Sverige som hon började att intressera sig för att baka.
Hon gick en vuxenutbildning till bagare i Motala och började sedan att arbeta på ett bageri.

Efter sjukskrivningen har hon nu ett deltidsarbete som språklärare i spanska på Petrus Magni skola i Vadstena, något hon tycker är givande och roligt.
Hon vill gärna fortsätta med det och drömmer samtidigt om att starta en egen tårtverksamhet i sitt hem.
– Jag hoppas att det ska fungera. Jag är lite begränsad i och med armarna och kan inte bära så mycket. På tv kommer man att kunna se att jag använder ett stöd. Jag tar hand om den styrka jag har och sen är det inte mer än att man får se om det går bra, säger hon.

Publicerad 25 April 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag