Fyra av tio östgötar pendlar till annan kommun

ÖSTERGÖTLAND.

Två av tre svenskar jobbar i sin hemkommun, enligt statistik från SCB. I Östergötland pendlar något fler än snittet till en annan kommun för att arbeta.

66 procent av de som förvärvsarbetar i Sverige jobbar i sin hemkommun, i Östergötland är motsvarande siffra något lägre, 62 procent. Det betyder att 38 procent av östgötarna pendlar till en annan kommun för att jobba.

Bara i en av de östgötska kommunerna, Söderköping, är det fler som pendlar ut än som jobbar på hemmaplan. Här arbetar 42 procent i sin hemkommun medan majoriteten jobbar i en annan kommun. Detta visar siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Linköping är den kommun i länet där flest, 85 procent, arbetar i hemkommunen. Därefter kommer Norrköping och Finspång med 81 respektive 74 procent.

– Arbetsmarknadsregionerna är större kring storstäder och mindre i glesare områden. Det ska löna sig att pendla, så det handlar om avstånden som man kan nå inom rimlig tid, säger Erika Sandow, kulturgeograf och forskare vid Umeå universitet till Nyhetsbyrån Siren.

I Östgötatidningens utgivningsområde är det i Motala som flest, 67 procent, jobbar i sin hemkommun. I Mjölby, Vadstena och Ödeshög är motsvarande siffra 58 och i Boxholm 50 procent.

Av Sveriges totalt 4,8 miljoner förvärvsarbetande är det 3,2 miljoner som bor och arbetar i samma kommun.

– Vi bor och jobbar väldigt koncentrerat i Sverige. De flesta bor nära sin arbetsplats. Ungefär en tredjedel av arbetskraften pendlar över kommungräns, säger Erika Sandow till nyhetsbyrån Siren.

Visste du att...

... de kommuner i landet där flest jobbar i sin hemkommun är i tur och ordning Kiruna (96%), Skellefteå (94%) och Gällivare (94%).

Källa: SCB/Nyhetsbyrån Siren

Publicerad 04 January 2018 11:48

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag