Här minskar nyföretagandet mest

ÖSTERGÖTLAND

. Nyföretagandet i länet minskade något under 2017 jämfört med året innan. Sett till hela Östergötland minskade med 0,3 procent under förra året.

Det är företaget Visma som sammanställt siffrorna från Bolagsverket som visar att nyföretaget i landet för första gången på fyra år minskat, med en procent under 2017. I bara 6 av 21 län har företagandet ökat.

Aktiebolag är fortfarande den företagsform som flest väljer när de startar företag. Men under 2017 har de senaste årens stadiga ökning av nya aktiebolag stannat av och minskar i stället med 2,4 procent. Samtidigt ökade antalet nyregistrerade enskilda näringsidkare med 4,7 procent.

– Att färre startar aktiebolag måste tas på allvar. Det kan tyda på att allt färre inte är beredda att satsa fullt ut på småföretagarlivet. Därför måste bättre förutsättningar för att starta, driva och utveckla företag prioriteras i den kommande valrörelsen. Det är viktigt både för företagarna och för Sverige, säger Boo Gunnarson som är företagarexpert på Visma.

I Östergötland har nyföretagandet i antal minskat från 2248 till 2242 nya företag från 2016 till 2017, vilket motsvarar knappt 0,3 procent. Den kommun i länet där nyföretagandet minskat mest är Boxholm, som haft en nedgång på drygt 46 procent det senaste året. Mest – 62,5 procent – har nyföretagandet ökat i Ydre.

Om statistiken

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Publicerad 04 January 2018 13:17

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag