Pappan sa upp döttrarnas medborgarskap

MJÖLBY

. En man i Mjölby har sagt upp två av sina döttrars medborgarskap i syfte att gifta bort dem i sitt tidigare hemland. Det rapporterar P4 Östergötland.

För några dagar sedan berättade radiokanalen P4 Östergötland om att en av tonårsdöttrarna tillsammans med sina föräldrar rest till deras hemland, utan vetskap om att hon skulle giftas bort och utan kännedom om att pappan sagt upp hennes medborgarskap. Nu kommer uppgifter samma sak hänt ytterligare en dotter.

Enligt flickornas bror lyckades pappan utan deras vetskap säga upp medborgarskapet för sina två yngsta döttrar och fick dem att resa till Irak. Systrarna, som är födda och uppvuxna i Mjölby, var fast i Irak tills brodern hjälpte dem tillbaka till Sverige.

Enligt Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket, kan inte Migrationsverkets ta ansvar för om föräldrar förfalskar barnens namnunderskrift.

– Vi har ingen möjlighet att kontrollera namnunderskriften eller identiteten. Då föräldrar har en långtgående rätt att bestämma över sina barn kontrollerar vi inte frågan vidare om urkundsförfalskning. Det är en fråga för polisen, säger Danling till P4 Östergötland.

På Mjölby kommun arbetar just nu tjänstemän och politiker för att hjälpa flickorna, som på grund av det uppsagda medborgarskapet vistats olagligt i Sverige, och för att minska risken för att fler barn ska hamna i samma situation.

Publicerad 12 January 2018 08:58