Johan Palm är tillbaka

Debuterar som skådespelare i skräckfilm

MJÖLBY

. För snart tio år sedan slog han igenom stort i TV4:s "Idol". Nu är Johan Palm tillbaka, den här gången som skådespelare.

Han var utan överdrift en av 2008 års klart starkast lysande stjärnor bland Idoldeltagarna. I stort sett över en natt blev Johan Palm, då 16 år, från Mjölby tvungen att vänja sig vid idolhysterin. Under den mest intensiva perioden hade han svårt att gå utanför dörren utan att bli tittad på, viskad om eller pekad på.

– Det känns fortfarande jättehäftigt att jag fått uppleva ett liv i kändisskap, hur drömmar förverkligats och uppleva den starka kärleken jag fått från alla dem som följt och stöttat mig på vägen. Det har gjort att jag fått perspektiv på livet som är få förunnat och det är jag evigt tacksam för, säger Johan.

Men det finns, som oftast, två sidor av myntet, menar han.

– För samtidigt är det nog detta som också varit jobbigast. Att vara relativt ensam om sådana här livsavgörande erfarenheter, det känns ibland jävligt ensamt. Kändisskapet har för mig till övervägande del varit positivt, men som med allt annat finns det ju baksidor.

Att slå igenom som 16-åring, i en period i livet då man inte riktigt fått grepp om vem man är och vad man vill, kan ställa till det känslomässigt.

– Känslan av samhörighet med människor omkring mig minskade, det tror jag till en början kändes för jobbigt för att jag fullt ut skulle kunna erkänna det för mig själv. Jag tror effekten blev större av att jag var så ung när allt började hända. Jag byggde fortfarande upp den verklighetsgrund som resten av mitt liv skulle baseras på.

Framgångarna med Idol ledde till skivinspelning, efterföljande turné och många spelningar runt om i landet. Sedan blev det tyst.

– Att låta något så potentiellt flyktigt som ära och berömmelse bli en del av denna grund kändes inte som det mest hälsosamma. Det är nog största skälet till att jag behövt en paus från allting.

Processen att bygga upp den där grunden har tagit tid .

– Och det känns jättebra att jag låtit den göra det. Jag tycker ändå det är ett lågt pris att betala för all den glädje mina framgångar gett och fortfarande ger mig. Det blir spännande att se vad framtiden har att erbjuda.

Det ser ut att kunna bli en ny karriär i rampljuset. Johan Palm är nämligen filmaktuell. I skräckfilmen "Svart cirkel" debuterar han som skådespelare. Bakom filmen står den spansk-mexikanska regissören Adrián García Bogliano, som i och med "Svart cirkel" gör sin första svenska film. Andra namnkunniga skådespelare i filmen är Felice Jankell, Inger (Pippi) Nilsson och Christina Lindberg. Lindberg, med "kultstatus i vissa filmkretsar och känd från bland annat 70-talsfilmen "Thriller - en grym film", är den som lockat García Bogliano att göra film i Sverige.

Svart cirkel beskrivs som ett lågmält drama med övernaturliga inslag och Johan Palm spelar karaktären Victor, som enligt Johan trots att rollen inte är så stor ändå är en nyckelroll.Skådespelardebuten gick över förväntan.

– Det kändes mer naturligt än jag trodde att det skulle göra, säger Palm som upplever att han hade nytta av sin tidigare scen- och kameravana vid inspelningarna.

Att just Johan fick den aktuella rollen förklarar producenten Rickard Gramfors, som castat alla roller, så här:

– Adrían kollade in mitt förslag om Johan på bilder och videor och tyckte att han skulle vara idealisk för rollen. Adrián har jobbat med många olika typer av personer framför kameran, både proffsskådespelare, amatörer, sångare och modeller och gillar det.

Gramfors hoppas att filmen ska få premiär vid någon filmfestival under året och svensk biopremiär därefter.

När det gäller framtiden ser Johan Palm flera olika alternativ, han kan tänka sig att plugga vidare inom både matte och teknik eller till fritidspedagog. Eller fortsätta jobba med film och musik.

– Att fortsätta framåt som skådespelare vore garanterat skitkul, så om fler intressanta uppslag dyker upp är det en klar möjlighet. Musikskapandet kommer dock alltid att finnas kvar som en viktig del av mitt liv, på ett eller annat sätt.

Christina Lindberg och Johan Palm från filminspelningen av

Christina Lindberg och Johan Palm från filminspelningen av "Svart cirkel". Foto: Pressbild

'

Minns du Idol-Johan?

Johan Palm slog igenom som 16-åring i TV4-programmet "Idol" (2008), där han slutade på fjärde plats. Han tog sig dit genom den så kallade "Sista chansen", där han själv spelade in och skickade in sitt bidrag; The drugs don't work" (The Verve).

Idolvinnare det här året blev Kevin Borg, tvåa kom Alice Svensson och förra årets Melodifestivalvinnare, Robin Bengtsson, kom trea.

Se Johans Idol-audition HÄR.

Publicerad 14 January 2018 11:01

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag