Dags att välja skolväg

"Jag gillar datorer och design"

MJÖLBY

. Det är dags för eleverna i årskurs nio att fundera över sitt gymnasieval. Just nu, fram till 15 februari, pågår den första valperioden och i mitten april kommer en ny chans för den som vill ändra sitt val.

Vid ett besök på Kungshögaskolan i Mjölby träffar vi en grupp elever som går tredje och sista året på teknikprogrammet. Alla vi pratar med nöjda med sitt val.

– De ämnen som jag är mest intresserad av var matte och fysik och så gillar jag datorer och design, säger Charlotta Ehrnholm om sitt val av gymnasieutbildning.

Charlotta berättar att hon planerar att läsa vidare efter gymnasiet, till ingenjör eller systemvetare. Klasskamraten Anna Bark valde mellan natur och teknik och nu känner sig tillfreds med att hon valde det sistnämnda.

– Jag gillar stämningen här, säger hon och berättar att hon har planer på att bli mattelärare.

Adrian Svensson (t.h) och Christian Kardell demonstrerar hur deras robotar fungerar.

Adrian Svensson (t.h) och Christian Kardell demonstrerar hur deras robotar fungerar. Foto: Pernilla Alsén

Rami Amiri har varit intresserad av teknik sedan han var liten, så för honom var gymnasievalet inte heller så svårt. Just nu arbetar han med sitt gymnasiearbete där han med i ritningsprogrammet CAD bygger en jetmotor.

– Jag är intresserad av flygteknik och tycker om design och att tillverka, säger han och avslöjar att han varit i kontakt med ett företag i Kina och för just nu diskussioner med dem om att eventuellt tillverka motorn han utformat.

Rami Amiri och teknikläraren Fredrik Eriksson.

Rami Amiri och teknikläraren Fredrik Eriksson. Foto: Pernilla Alsén

För många kan gymnasievalet kännas jobbigt och stressande och med anledning av det slår man på Skolverkets webb hål på några av de vanligaste myterna. Till exempelvis den om att "gymnasievalet avgör din framtid". Det stämmer inte, menar Skolverket, som poängterar att gymnasiet är en grundutbildning. Oavsett om man väljer ett teoretiskt, högskoleförberedande program, eller ett yrkesprogram - där man också kan läsa högskoleförberedande kurser - är valmöjligheterna i framtiden många.

Viktiga datum

Gymnasieval: 15 januari – 15 februari

Preliminär antagning: 16 april

Omval: 16 april – 3 maj

Slutlig antagning: Klar 2 juli

Publicerad 15 January 2018 05:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag