Vargar siktade i Borensberg

"Det kan födas valpar redan till våren"

ÖSTERGÖTLAND. Det verkar som att det första vargreviret i modern tid är på väg att etableras i Östergötland. Mycket tyder i alla fall på det, skriver tidningen Svensk Jakt.

De spårningar och DNA-analyser som gjorts visar att två djur, en hane och en tik, rör sig i ett område mellan Borensberg och Finspång. En ensam varg har funnits i området under en längre tid, troligtvis sedan i somras. Länsstyrelsen har under hösten fått flera rapporter om observationer av en ensam varg.

– I vinter har det tillkommit en varg. På nyårsafton spårades två djur i trakterna av Hällestad, varav en revirmarkerade, säger Anders Hedström, som arbetar med rovdjurspårningar och som besiktningsman åt länsstyrelsen, till Svensk Jakt.

Området där vargarna befinner sig är omkring 50 000-75 000 hektar stort och rikt på vilt som älg, vildsvin, dovhjort och rådjur. Länsstyrelsen ska sätta upp fler viltkameror i ett försök att öka övervakningen och för att kartlägga hur vargarna rör sig.

– Mycket tyder på att ett vargrevir har eller är på väg att bildas, där det kan födas valpar redan till våren. Det är i så fall det första i Östergötland i modern tid, säger Hedström.

Publicerad 16 January 2018 08:31

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag