Vi tipsar: Veckans evenemang

Lind föreläser om Förintelsen

Vad: Föreläsning om motstånd och människosyn i skuggan av Förintelsen. Biskop emeritus Martin Lind berättar om den antinazistiske teologen Dietrich Bonhoeffer, avrättad av nazisterna 9 april 1945. Bonhoeffer skrev fängelsebrev som smugglades ut under cirka två år före avrättningen, i ett av breven skriver han om människan som oersättlig.

Var: Motala bibliotek

När: Tisdag 23 januari, klockan 18:30

Det farligaste som finns

Vad: Det farligaste som finns, vad är det egentligen? Kanske är det att ställa sig framför en stridsvagn på Himmelska fridens torg? Eller att dela ut flygblad om koncentrationsläger i nazityskland? Eller att hoppa ner på ett tunnelbanespår för att rädda någons liv? Det är frågeställningar som tas upp i föreställningen ”Det farligaste som finns” med 4:e teatern.

Var: Biblioteket Boxholm

När: Lördag 27 januari, klockan 13

Jubileumsutställning i Boxholm

Vad: Just nu och ett par veckor framöver pågår jubileumsutställningen ”Svenska Blå Stjärnan – 100 år i djurens tjänst” på Boxholms bibliotek. Svenska Blå Stjärnan har i uppdrag att ta hand om djuren vid kriser, katastrofer, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren. Därtill arrangerar man föreningsaktiviteter, kurser och studiebesök runt om i landet.

Var: Biblioteket, Boxholm

När: 22 januari-9 februari

Holterman berättar om berättandet

Vad: Författaren och konstnären Karl-Fredrik Holterman kommer till Vadstena Folkhögskola för att föreläsa på temat ”Att berätta sitt liv”. Arrangemanget ingår i Vadstena Föreläsningsförenings vårprogram.

Var: Arken, Vadstena Folkhögskola

När: Tisdag 23 januari, klockan 19

Vintersalong med Skänningekonst

Vad: Fram tills fredag finns chansen för den som är nyfiken Skänninge Kulturförening att se dess vintersalong på Stadshotellet. 14 verk, både målningar och skulpturer, från lika många konstnärer finns på plats. Därefter, från 28 januari ställer multikonstnären Rossar Vestin ut på samma plats.

Var: Skänninge Stadshotell

När: T.o.m. fredag 26 januari

Musik, hits och historia

Vad: I föreställningen ”Allt du måste veta om pop” får publiken se hur den svenska popmusiken speglar samtidshistorien. Gänget bakom ”Pop och politik” presenterar fantastiska fakta, viktiga påminnelser och roliga exempel på ett folkhem i förändring. Anna Charlotta Gunnarson, Agneta Karlsson och David Silva berättar, analyserar, sjunger och ifrågasätter.

Var: Folkets Hus/Motala CC

När: Fredag 26 januari, klockan 19

Fika, handarbete och gemenskap

Vad: Kom och fika i Tollstadgården, välj själv om du vill handarbeta eller bara prata. Alla är välkomna att delta i gemenskapen, både damer och herrar.

Var: Tollstadgården, Västra Tollstad, Ödeshög

När: Onsdag 24 januari, klockan 14

En landshövding reflekterar

Vad: Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson kommer till Skänninge för att prata på temat ”Från stålverksindustrin till den östgötska myllan”. Nilsson, som varit landshövding sedan 2010 och slutar sitt uppdrag efter sommaren, kommer att dela med sig av sina reflektioner och tankar. Arranget är en del av Skeninge Föreläsningsförenings program.

Var: Skänninge församlingshem

När: Torsdag 25 januari, klockan 19

Landshövding Elisabeth Nilsson.

Landshövding Elisabeth Nilsson. Foto: Johanna Danielsson

Om Engström i Boet

Vad: Föreläsning i Boet. Stina Ekeroth och Kaj Hörberg från Albert Engström-sällskapet i Eksjö berättar om Albert Engströms liv, författarskap och konstnärliga produktion.

Var: Bygdegården, Boet, Ödeshög

När: Söndag 28 januari, klockan 16

Publicerad 21 January 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag