Ida Herbertsson och Rasmus Esplund är finalklara i Gymnasie-SM.

Ida Herbertsson och Rasmus Esplund är finalklara i Gymnasie-SM. Foto: Pernilla Alsén

Ida och Rasmus klara för SM-final

MJÖLBY

. I fredags blev det klart vilka lag som tagit sig till Gymnasie-SM 2018. Ett av finalparen kommer från Dackeskolan i Mjölby.

Av
Pernilla Alsen

Ida Herbertsson och Rasmus Esplund, kockelever på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på Dackeskolan, blev ordentligt överraskade när Oscar Lundberg från tävlingsarrangören Visita, plötsligt kom in i klassrummet under fredagens ekonomilektion för att berätta att de var ett av sex lag som gått till final.

- Vi som hade gett upp hoppet, skrattar Ida Herbertsson och torkar bort några glädjetårar.

Årets upplaga av Gymnasie-SM arrangeras i Göteborg 16-17 mars och tredjeårseleverna har blivit inbjudna att skicka in sina tävlingsbidrag, en meny komponerad utifrån en rad givna förutsättningar. Huvudingredienserna som kockeleverna hade att arbeta med till för- och varmrätt var skrej och blåmusslor och till desserten skulle grapefrukten stå i fokus.

- Vi tänkte hållbarhet och närproducerade råvaror, säger Rasmus om hans och Idas egenkomponerade meny.

Om lagets chanser i SM-finalen säger Rasmus Esplund:

- Konkurrensen är hård, så det kommer att bli tufft.

- Men vi ska göra vårt bästa, lägger Ida Herbertsson till .

Här bryter lagledaren och läraren Katarina Westlund in med ett leende.

- Vad de kanske inte vet är att det är nu det hårda arbetet börjar. Jag ska ge dem en stund att smälta detta, men efter helgen börjar vi jobba inför finalen.

Förutom tävlingskategorin "kök" tävlar man även i "hotell", "turism" och "servering" under Gymnasie-SM.

Publicerad 29 January 2018 00:00