Albin Pettersson är en del av filmkollektivet Crazy Pictures som snart kommer ut med sin första långfilm.

Albin Pettersson är en del av filmkollektivet Crazy Pictures som snart kommer ut med sin första långfilm. Foto: Pernilla Alsén

Albin laddar för premiären

Av
Pernilla Alsen

ÖSTERGÖTLAND. Filmen har funnits där som ett stort intresse sedan barnsben, berättar Albin Pettersson. Snart kommer han och kollegorna på Crazy Pictures ut med sin första långfilm.

Albin Pettersson och kompisen Victor Danell började redan i 8-9-årsåldern att göra egna filmer.

– Vi filmade med mina föräldrars gamla VHS-kamera och vi hade ingen dator eller så att redigera eller klippa i, ler Pettersson.

Filmintresset höll i sig och kompisparet från Mjölby gjorde flera filmer tillsammans under skoltiden och projektarbetet i gymnasiet blev - förstås - en film.

För snart tio år sedan, direkt efter studenten, drog Albin Pettersson och Victor Danell tillsammans med tre filmintresserade kompisar igång Crazy Pictures. Filmkollektivet, som har sin bas i Norrköping, har sedan dess producerat en rad reklamfilmer och kortfilmer. Bland annat har kortfilmsserien "Poesi för fiskar" fått stort genomslag på Youtube och gett filmmakarna en stor och trogen publik.

Tack vare den hängivna publiken har Crazy Pictures dröm om att göra en långfilm blivit verklighet. 2015 drog de igång en så kallad crowdfunding-kampanj, för att få ihop ett startkapital till sin första långfilm "Den blomstertid nu kommer" (se teaser i länken).

– Målet från början var att få ihop 300 000 kronor, säger Albin Pettersson.

Och det fick de – med råge. På mindre än ett dygn hade tittare och fans samlat in över 350 000 kronor, ett crowdfunding-rekord inom svensk film, och på två dagar var insamlingen uppe i 430 000 kronor.

Att många längtar efter Crazy Pictures första långfilm råder därmed inget tvivel om, till slut var den insamlade summan uppe i 780 000, vilket gjorde att större investerare blev intresserade och klev in i projektet. Just nu jobbar ett tiotal personer med slutproduktionen av "Den blomstertid nu kommer" och till midsommar blir det premiär. Pettersson kallar filmen en "katastrofthriller" och berättar att den handlar om ett Sverige under mystisk attack.

Nu hoppas filmarna locka både den trogna biopubliken och de som normalt inte går så ofta på bio.

– Det ska bli väldigt kul att få visa upp vad vi hållit på med så länge och det blir spännande att se hur filmen kommer att tas emot, säger Albin som menar att den här typen av film, med mycket action och specialeffekter, är ovanlig i Sverige.

Förhoppningsvis hittar filmen även utanför landets gränser.

– Vi tror det finns goda chanser att den plockas upp i många andra länder, det hade varit väldigt kul!

Crazy Pictures består av Olle Tholén, Victor Danell, Rasmus Råsmark, Hannes Krantz och Albin Pettersson.

Crazy Pictures består av Olle Tholén, Victor Danell, Rasmus Råsmark, Hannes Krantz och Albin Pettersson. Foto: Wepix

I Crazy Pictures cirka 1000 kvadratmeter stora lokaler i ett av Norrköpings industriområden finns gott om plats både för att bygga kulisser och ta fram rekvisita och för efterproduktion som ljudläggning och klippning.

Arbetet med filmen har pågått intensivt under flera år och de största utmaningarna har handlat om att fysiskt kunna genomföra alla idéer, som exempelvis stunt och bilkrascher.

– Det har varit det svåraste att lösa, men också det som varit roligast.

Vad är det bästa med att jobba med film?

– Omväxlingen. Från stillasittande i möten och vid datorn till att vara ute och arbeta fysiskt på inspelningar.

Personligt

Namn: Albin Pettersson

Ålder: 29 år

Familj: Sambo och dotter

Bor i: Norrköping

Uppvuxen i: Mjölby

Brinner för: Att berätta historier som både kan beröra och leda till eftertanke.

Publicerad 30 January 2018 06:00