Ny utbildning ska få fler i arbete

MJÖLBY. En ny industriteknisk utbildning har startats för SFI-elever i länet. Utbildningen är ett samarbete mellan länets kommuner i samverkan med Arbetsförmedlingen och finansieras av Länsstyrelsen Östergötland.

Den nya industritekniska utbildningen med inriktning svets för östgötska SFI-elever drog igång i början av januari. Först ut som utbildningsort var Mjölby och i nästa vecka ska samma utbildning startas upp i Norrköping.

Projektet yrkesutbildning med SFI (svenska för invandrare) i Östergötland är finansierat av Länsstyrelsens så kallade paragraf 37-medel, som syftar till att stärka kommunernas arbete med mottagandet av nyanlända.

– Det här är ett bra och konkret exempel på att vår regionala samverkan mellan offentliga aktörer i länet ger resultat. Men det återstår mycket arbete och vi behöver hitta fler insatser till områden där vi har utmaningar, säger Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson.

Utbildningen pågår i 42 veckor och innehåller både teori och praktik. SFI-studierna och yrkesutbildningen är integrerade och håller till i samma lokaler, vilket till exempel gör att SFI-lärarna stundtals finns med i verkstaden. Just nu går 20 personer från olika kommuner i länet utbildningen som är förlagd till Yrkesakademins lokaler i Mjölby, granne med både Arbetsförmedlingen och Mjölby Vuxenutbildning.

SFI, teori och praktik kombineras i den nya utbildningen.

SFI, teori och praktik kombineras i den nya utbildningen. Foto: Pernilla Alsén

Mohammad Maher Shnnar kom från Syrien för två år sedan. I hans gamla hemland jobbade han med elektronik och nu har han klarat av ungefär en månad av svetsutbildningen där han trivs väldigt bra.

– Det är mycket bra! Jag hoppas att jag kommer att bli bra på att svetsa och att jag får ett jobb.

Praktiken som ingår i utbildningen är förlagd ute på olika arbetsplatser, bland annat är stora industier som Väderstad och Toyota involverade i projektet. Tomas Gerdin från Arbetsförmedlingen berättar att arbetsgivarna i regionen ställt sig mycket positiva till projektet.

– De har varit väldigt på, behovet av svetsare är stort. I och med att arbetsgivarna är med från början är vår bedömning att många har chans att komma ut i arbete efter utbildningen.

Publicerad 02 February 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag