Jonna gör succé i nya klubben

”Hoppas kunna visa att jag fortfarande vill ha en plats”

LONDON/MJÖLBY

. Det var i slutet av november som beskedet kom, att Jonna Andersson, 25, hade värvats av storklubben Chelsea FC och därmed skulle lämna svenska mästarna Linköpings FC efter nio år i den östgötska fotbollsklubben.

– Först blev jag såklart chockad över att en stor klubb som Chelsea var intresserad att värva mig. När det efter en tid fick sjunka in lite såg jag det som en väldigt spännande och rolig utmaning, ett stort och bra kliv i min karriär, sa hon när övergången blivit officiell.

Andersson hade knappast kunnat önska sig en bättre start i sin nya klubb. Den svenska vänsterbacken har nämligen gjort succé – som målgörare. I debutmatchen i januari, som spelades hemma mot Arsenal, petade Jonna Andersson in det avgörande 3-2 målet i 83:e matchminuten (målet bokfördes dock som självmål). För ett par veckor sedan var det dags igen. I hemmamötet mot Everton gjorde Jonna Andersson matchens enda mål – med bara några minuter kvar av matchtiden.

– Nej, den starten hade jag väl inte riktigt väntat mig. Det är alltid tufft när man kommer till ett nytt ställe, så det känns stort att få speltid först och främst. Och att dessutom få göra mål… det känns fantastiskt! säger Jonna vi pratas vid över telefon.

Hon har nyligen kommit hem från dagens träningspass, vid hemmaarenan Meadow, fem minuters bilresa från Cobbham där hon bor. Den nya hemadressen ligger 30 minuter med tåg från centrala London

– Det är ungefär som Mjölby, den finns en större gata sen är det slut, ler Jonna och tillägger att hon uppskattar lugnet.

Jonna Andersson började sin karriär som forward i Mjölby AI. 2009 kom hon till LFC där hon efter en tid först blev mittfältare och senare framgångsrik vänsterback. Den första tiden i England och i den nya klubben beskriver hon som bra, men även omtumlande.

– Jag har blivit väl mottagen, det är ett skönt gäng, bra ledare och team. Men det är klart att det är lite speciellt att komma från att ha spelat i samma klubb i nio år och nu vara den som är ny. I Linköping var jag den som välkomnade och tog hand om andra, här blir det omvända roller.

I Chelsea har Andersson återigen blivit lagkamrat med den tidigare klubb- och landslagskollegan Magdalena Eriksson liksom landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.

– Det är skönt att ha dem här att fråga om saker och prata svenska med ibland, tycker Jonna.

Jonna Andersson har beskrivits som en ”evighetsmaskin”, van att spela många matcher och springer mycket. Chelseas tränare Emma Hayes lyfte vid värvningen bland annat fram Anderssons ”fantastiska vänsterfot” och hennes många assist.

– Min styrka är nog att jag är en tvåvägsspelare, jag följer med mycket offensivt. Jag orkar och har uthålligheten att vara med åt båda hållen.

"Jag har uthålligheten att vara med åt båda hållen"

25 A-landslagsmatcher har det blivit hittills, därtill över 60 matcher med ungdomslandslagen. Andersson hoppas på fler matcher i den blågula dressen.

– Det är klart att landslaget är viktigt för mig, jag har i princip varit med på varje läger sedan jag kom in, så det är fortfarande något jag prioriterar högt, att komma med.

Samtidigt är hon medveten om att ett klubbyte kan påverka chanserna till landslagsspel.

– Om man hamnar i en klubb där man inte får så mycket speltid kan det vara svårt att hålla uppe spelformen. Men jag hoppas kunna visa att jag fortfarande vill ha en plats.

Spelsättet i England är ett annat än det hon är van vid i Sverige, berättar Jonna.

– Tempot är mycket högre, både på träning och på match. Spelarna är generellt skickligare och mer tekniska, så det går väldigt snabbt. Det gör också att det blir en mer aggressiv och intensiv press från motståndarna, vilket kräver snabbare beslut.

KINGSTON UPON THAMES, ENGLAND - JANUARY 28: Jonna Andersson celebrates after she scores to put her side 1-0 up during a WSL match between Chelsea Ladies and Everton Ladies at The Cherry Red Records Stadium on January 28, 2018 in Kingston upon Thames, England. (Photo by Chelsea Football Club/Chelsea FC via Getty Images)

KINGSTON UPON THAMES, ENGLAND - JANUARY 28: Jonna Andersson celebrates after she scores to put her side 1-0 up during a WSL match between Chelsea Ladies and Everton Ladies at The Cherry Red Records Stadium on January 28, 2018 in Kingston upon Thames, England. (Photo by Chelsea Football Club/Chelsea FC via Getty Images)

När vi pratas vid har Jonna än så länge spelat tre matcher med sitt nya lag, två inhopp och en från start. Tre matcher och två mål. Jonna säger sig – succéstarten till trots – inte vara helt nöjd med sitt eget spel under de första matcherna med Chelsea.

– Jag känner att jag inte fått ut allt jag kan, det kan man väl heller inte begära, det tar tid att komma in i det. Men jag ska inte vara för självkritisk, jag har ju fått göra två mål och är glad att jag kunnat bidra på det sättet.

Publicerad 06 February 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag