Drar sig tillbaka – efter 40 år som handlare

"Nu börjar ett nytt kapitel i livet"

MJÖLBY

. Per-Anders Svensson och Mona Svensson Virta har varit butiksägare i närmare 40 år. Nu börjar ett nytt kapitel i livet.

Det började i en liten butik på Magasinsgatan i Mjölby, där Per-Anders Svensson för snart 40 år sedan började sälja stereoanläggningar. I början av 1980-talet flyttade Ljudbutiken till Dackeplan, där man höll till i tio år och sedan dess har Per-Anders och hans fru Mona drivit butiken på Smålandsvägen. Under många år hade de även butiker i Linköping och Motala också. Nu har paret sålt verksamheten till vitvarukedjan Elon Linköping (Coldman).

– Det känns bra att lämna över med flaggan i topp. Vi har gjort ett bra jobb tillsammans och gått mot strömmen när många andra i branschen fått lägga ner. Och det är en stark ägare som tar över, säger Per-Anders och berättar att man förra året nådde "all time high" försäljningsmässigt.

Men det känns lite märkligt, menar han, att lämna i från sig vad han kallar sitt livsverk.

– Jag kommer att sakna kunderna och det sociala.

Per-Anders Svensson och Mona Svensson Virta

Per-Anders Svensson och Mona Svensson Virta Foto: Pernilla Alsén

Förutom Mona jobbar också yngsta sonen Sebastian i butiken och det har även de äldre sönerna Niklas och Rikard gjort när de var yngre. Vid månadsskiftet februari-mars lämnar paret Svensson/Virta i från sig butiken till de nya ägarna, men personalen blir kvar.

– För oss var det viktigt att butiken och personalen skulle bli kvar, för kundernas skull, säger Mona.

Butikens sortiment och verksamhet har utvecklats och utökats genom åren, från stereo och tv-apparater till telefoni, luftvärmepumpar, vitvaror, kök och grillar. Den sistnämnda delen av verksamheten, grillkung.se, kommer sonen Sebastian Virta nu att fortsätta jobba med på heltid.

Mona kommer att bli kvar i butiken, på deltid, men släpper ifrån sig de tunga delarna med administration och ekonomi.

– Jag tycker ju att det är så roligt med kunderna och butiken, men det ska bli skönt att slippa huvudansvaret. Och jag har sagt att jag bara vill jobba fyra dagar i veckan.

För Per-Anders del återstår en del arbete med fastigheten, liksom två automatmackar, som man behåller. Förhoppningen är att de nu ska hinna med mycket av det det som försakats till förmån för jobb. Resor, hemmafix och umgänge med kompisar, ser Per-Anders bland annat fram emot.

– Och så har vi fem barnbarn i Stockholm som vi nu får mer tid att träffa.

– Ja, nu börjar ett nytt kapitel i livet, ler Mona.

Publicerad 07 February 2018 05:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag