Mantorpsparet mördades brutalt

Åklagare och polis berättar om dubbelmordet

MANTORP. En 24-årig man åtalas för att på ett våldsamt och brutalt sätt ha mördat ett äldre par utanför Mantorp i juni förra året. I samband med att åtalet i dag blev offentligt hölls en pressträff, där polis och åklagare redogjorde för den omfattande utredningen.

Det var 12 juni 2017 som ett par, en man och en kvinna i 60-70-årsåldern hittades avlidna i sin bostad några kilometer utanför Mantorp. På grund av parets skador och fynd på brottsplatsen inleddes en förundersökning om mord. Det skulle dock dröja till september innan den misstänkte, en 24-årig man boende i Mullsjö i Jönköpings län, anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord på de båda makarna.

Utredningen, som kammaråklagare och förundersökningsledare Helene Gestrin, utredningsledare Gunilla Broman och biträdande utredningsledare Patrik Sjögren redogjorde för vid dagens pressträff, är omfattande. Sedan arbetet inleddes förra sommaren har omkring 1200 förhör hållits, cirka 300 personer har topsats för DNA-prov och förundersökningsprotokollet omfattar 4000 sidor.

Enligt åklagare och polis har det mördade paret utsatts för brutalt våld, brottsplatsundersökningen visar bland annat att parets ansikten tejpats så att de inte kunnat andas och att deras halsar skurits av.

I anslutning till morden har pengar förts över från parets sparkonto, via en av deras mobiler, till ett uttagskonto och ett uttag har gjorts från parets konto vid en uttagsautomat i Borensberg. Därför finns även bedrägeri med som en av åtalspunkterna.

Enligt utredningsledare Patrik Sjögren var det flera olika pusselbitar som till slut ledde fram till att polisen i september kunde gripa den misstänkta gärningsmannen. Bland annat har inköpet av två olika sorters tejp, en silverfärgad och en i svart PVC, och skoavtryck i storlek 47 varit avgörande. Tillsammans med DNA-spår, fingeravtryck och mobilens GPS, där man kunnat fastställa den misstänktes rörelsemönster den aktuella dagen, har man kunnat knyta mannen till platsen. Den misstänkte gärningsmannen, som inte är känd av polisen sedan tidigare, nekar till brott men medger att han befunnit sig på brottsplatsen och att han deltagit i tejpningen.

Enligt åklagare Helene Gestrin finns det inget som tyder på att någon mer än den misstänkte gärningsmannen varit inblandad.

– Vi har inte hittat spår efter någon annan, de spår som finns tillhör makarna själva eller den åtalade 24-åringen, säger hon.

Polisen har inte kunnat hitta någon koppling mellan brottsoffren och den misstänkte gärningsmannen, inte heller är motivet känt, enligt Helene Gestrin. Mannen som nu åtalas för brotten har tidigare vårdats för psykiskt ohälsa och då berättat om fantasier han haft om att mörda.

Rättegången planeras att starta 27 februari.

Publicerad 13 February 2018 08:48