Framgångsrikt år för Alva och Latina

MOTALA. Alva Liew lägger det mesta av sin lediga tid i stallet. Hon bor med sin mamma, pappa och två syskon utanför Nykyrka, norr om Motala. Gården ligger inbäddad i naturskön miljö i närheten av Övralid och Vättern. Att ha stallet intill husknuten är en klar fördel när man som hon tillbringar omkring fyra timmar om dagen där.

– Ja, hästarna kräver mycket tid och det är inte alltid så glamoröst. Det är inte bara att gå ut och rida, säger Alva som tillsammans med hästen Latina tävlar i dressyr.

Hon räknar upp en rad göromål som ska göras dagligen. Familjen har fyra hästar som ska tas om hand.

– Hästarna ska ha mat, man ska se till att de inte fryser och man ska mocka - det är ett ständigt passande.

Men hon beklagar sig inte. Att rida är det bästa hon vet, det har hon gjort sedan hon var fyra år.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan hästarna, säger Alva som tillsammans med familjen köpte Latina för ett och ett halvt år sedan.

Sedan dess har hon och den 12-åriga hästen kunnat bocka av en rad framgångar, bland annat nådde de målet och kvalade in till förra årets SM, som gick i somras. Förutom SM-platsen radade Alva och Latina förra året upp flera segrar och topplaceringar i olika tävlingar runt om i landet. Liew blev också uttagen till Svenska Ridsportförbundets utvecklingsgrupp, vilket bland annat innebär att hon bland annat kommer att få coachning och träning. Dessutom kommer landslagsledningen att hålla extra koll på Alva och Latina under tävling.

Alva Liew blev under Östergötlands Ridsportgala i januari belönad för sina många framgångar och fick ta emot utmärkelsen "Årets ungdomsprestation" .

– Det trodde jag aldrig, säger Alva bestämt och hänvisar till den stora konkurrensen bland duktiga ryttarkollegor.

Nu ligger fokus på årets SM, först och främst att ta sig dit, berättar hon. Lite längre fram siktar hon ännu högre.

– Det hade varit roligt att rida ett stort mästerskap, som NM eller EM, säger Alva som tävlar för Mantorpsryttarna.

Det är svårt att inte undra över hur tiden räcker till. Alva Liew fyller 19 år i april och tar studenten till sommaren. Vid sidan av skolan, läxor, hästar och träning spelar hon även trumpet i Motalas ungdomsstorband och hon tycker mycket om att sjunga. Därtill var hon årets lucia i Motala nu i december.

– Jodå, jag hinner. Men det är klart... jag orkar inte vara ute med kompisar och festa om jag ska upp och tävla nästa dag.

På tal om fest har Alva redan kollat schemat för årets SM-tävlingar, dit hon hoppas kvala in, som krockar med studenthelgen.

– Men tävlingarna är på torsdagen, lördagen och söndagen - och vi tar studenten på fredagen. Och tur är väl det, menar Alva som säger att hon hade haft ett svårt val att göra, om hon hade tvingats välja mellan att rida SM och vara med på studentfirandet.

Personligt:

Namn: Alva Liew

Ålder: 18 (19 i april)

Familj: Mamma, pappa, storebror och lillasyster

Gör: Går sista året på naturvetenskapsprogrammet på Platengymnasiet

Förebilder: Lina Dolk och Tinne Vilhelmsson Silvén

Aktuellt: Fick utmärkelsen "Årets ungdomsprestation" på Östergötlands ridsportgala.

Publicerad 14 February 2018 09:10

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag