Schlagerkungen ska hyllas i Vadstena

VADSTENA

. Han har skrivit över 800 melodier och jobbat med stjärnor som Zarah Leander, Ernst Rolf och Karl Gerhard. I vår ska schlagerkungen Jules Sylvain hyllas med en minneskonsert i Vadstena.

I år är det 50 år sedan kompositören Jules Sylvain gick bort, vilket kommer att uppmärksammas med en minneskonsert i Petrus Magniskolans aula i Vadstena 5 maj.

På scen under den två timmar långa konserten står sångaren och estradören Mattias Enn, kompad av pianisten Carina E Nilsson. Presentatör är Anders Eldeman, bland annat känd från radioprogram som Melodikrysset och Da Capo.

Publiken kan vänta sig en lång rad pärlor ur den svenska musikskatten. Jules Sylvans hitlista är lång, han skrev bland annat musikaliska örhängen som "Säg det i toner", "Titta in i min lilla kajuta", Klart till drabbning" och "En stilla flirt".

Bakom minneskonserten står Jules Sylvain-sällskapet. Att sällskapet, med ett 50-tal medlemmar, har sitt säte i just Vadstena beror på att dess ordförande Christina Lindaryd bor här. Hennes intresse för Sylvain vaknade lite extra efter att hon upptäckt hans gravsten på en kyrkogård i en by i Toscana, där hon och familjen semestrat under många år.

– Och så var min far lite av en revykung i Ljungbro förr i tiden, där sjöng han mycket Karl Gerhard, berättar Christina.

Sin storhet till trots är Jules Sylvain, som egentligen hette Stig Hansson, ganska anonym och till och med okänd för många – vilket är synd, menar Lindaryd.

Sylvain var verksam från 1920-talet fram till 1960-talet.

– Han var väldigt produktiv. Under 30- och 40-talet skrev han musiken till nästan varenda svensk film, berättar Christina Lindaryd.

Jules Sylvain kommer att uppmärksammas på flera sätt under året, bland annat planeras både radio- och tv-inslag. Dessutom har "Boken om Jules Sylvain" nyligen kommit ut, skriven av Christina Lindaryd.

Christina Lindaryd är ordförande i Jules Sylvain-sällskapet och författaren bakom

Christina Lindaryd är ordförande i Jules Sylvain-sällskapet och författaren bakom "Boken om Jules Sylvain". Foto: Peter Östergrens

Publicerad 15 February 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag