Så delar östgötarna på föräldraledigheten

ÖSTERGÖTLAND

. Fördelningen av föräldradagar blir allt mer jämställd. Håller utvecklingstakten i sig kommer länets föräldrar att dela lika på dagarna år 2030.

Östgötska pappor tog ut 28 procent av föräldraledighetsdagarna förra året, vilket är en ökning med en dryg procentenhet jämfört med året innan. Länets siffror motsvarar snittet i landet som helhet.

Ydre är den kommun i Östergötland som mest jämställt medan Ödeshög är minst jämställd, om man ser till fördelningen av föräldradagar. I Ydre tog papporna förra året ut 31 procent av dagarna, vilket kan jämföras med 25 procent i Ödeshög.

Ulrika och Patrik Roth, som bor i Ödeshög, är föräldrar till Hedi, 10 månader. Än så länge har Ulrika tagit den stora delen av föräldraledigheten.

– Det är av ekonomiska skäl, först och främst, Patrik tjänar bättre än jag, säger hon.

Rebecca Rendahl, också hon från Ödeshög, kombinerar föräldraledigheten med jobb. Dottern Tilde är 18 månader och Rebecca förklarar att hon som egen företagare kan styra sina arbetstider ganska mycket.

– Min sambo jobbar borta, men jag får mycket hjälp av mina föräldrar, så vi har lyckats lösa det ändå.

En utredning som regeringen nyligen tog emot föreslår att föräldraförsäkringen ska delas upp så att en tredjedel av dagarna öronmärks åt respektive förälder. Av alla landets kommuner är det i dag bara två som når upp till det snittet; Lomma och Vindelns kommun.

1999 tog papporna i Östergötland ut 12 procent av föräldraledigheten, jämfört med dagens 27. Skulle samma utvecklingstakt hålla i sig kommer män och kvinnor att dela lika på dagarna omkring år 2030.

Publicerad 19 February 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag