Sam gifte sig en främling

MJÖLBY

. Inte nog med att han valde att gifta sig i tv, när Sam Gustafsson stod framför vigselförrättaren var det med en man han aldrig träffat förut.

I tv-programmet "Gift vid första ögonkastet" får tittarna följa sex singlar som låter en expertpanel hjälpa dem att hitta sin perfekta partner. Första gången de träffas är vid altaret och därefter ska de leva som äkta makar i fyra veckor. Sedan är det dags att bestämma sig för om de vill fortsätta vara gifta eller om de vill skilja sig. Allting dokumenteras av tv-kamerorna.

En av deltagarna i den fjärde säsongen, som just nu visas på SVT, är 25-årige Sam Gustafsson från Mjölby.

– Jag har sett tidigare säsonger och tyckt att programmet var jättebra. Men till en början tänkte jag att det där skulle jag aldrig våga, berättar Sam när vi ses på hans arbetsplats, butiken Presenten i Mjölby.

När han tittade på den förra säsongen tänkte han om och bestämde sig för att söka.

– Jag har varit singel i tre år, så det var länge sedan jag hade ett stadigt förhållande. Jag var nyfiken på om jag på det här sättet kunde hitta den rätta personen i mitt liv.

Det var en märklig och nervös känsla, medger Sam, när han stod där och väntade på att få gå in till sin blivande man, Magnus, som då var en total främling. Ett möte man kan se i det första avsnittet som i helgen släpptes på SVT Play och sändes i SVT söndags.

– När jag stod utanför och väntade på att få gå in hörde jag Magnus prata och skratta med släktingarna därinne. Då kände jag; vad skönt, han har humor, ler Sam.

Att gifta sig med någon man aldrig förr träffat, dessutom med tv-kameror och inspelningsteamet i hasorna var inte det lättaste, berättar han.

– Det var väldigt intensivt och pressande och det blev lite rörigt där vid bröllopsmiddagen.

SVT filmade allt och förevigade det första mötet mellan Sam och Magnus, strax innan de gifte sig.

SVT filmade allt och förevigade det första mötet mellan Sam och Magnus, strax innan de gifte sig. Foto: SVT

Sam berättar att de vande sig fort, vid kameror och den ganska märkliga situationen. Tv-inspelningen pågick under några veckor i somras och sedan dess har Sam och de andra deltagarna varit tvungna allting hemligt. Så huruvida det uppstått kärlek mellan Magnus och Sam är än så länge en väl bevarad hemlighet, som inte får avslöjas förrän alla avsnitt sänts i slutet av april.

– Nu när folk vet att jag är med i programmet och frågar hur det gått är det svårare att inte avslöja sig, säger Sam hemlighetsfullt.

Hur det än gått med äktenskapet och kärleken säger Sam att han är glad över sin medverkan i programmet.

– Ja, det är jag verkligen, jag ångrar ingenting. Jag fick lära mig så mycket om mig själv.

En del har kallat honom "lite galen" för hans medverkan i programmet, men de allra flesta har kommit med uppmuntrande ord och kallat honom modig.

– Jo, jag känner mig faktiskt modig. Under min uppväxt var jag inte så framåt. Jag har dragit mig för att vara i stora folksamlingar och träffa nya människor.

Sam förklarar att tidigare varit lite orolig för vad andra ska tycka om honom.

– Det är har inte alltid varit så lätt att vara gay i en liten stad. Men nu är jag vuxen och är den jag är. Så att göra det här i tv det är ett stort steg för mig.

Om programmet

"Gift vid första ögonkastet" sänds i SVT och på SVT Play.

Upplägget är följande: Tre par gifter sig utan att tidigare ha träffat varandra. Till sin hjälp har de sexologen Linn Heed, parterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt och psykologen Fredric Bohm som matchar ihop paren och följer dem i början av deras relationer.

Årets deltagare

Sam Gustafsson, 25 år från Mjölby gifter sig med Magnus Carlsson, 31, från Lund (bor numera i Stockholm)

John Wallén, 30 år från Uppsala gifter sig med Sara Lannergren, 29, från Stockholm

Martin Ericson, 34 år från Stockholm gifter sig med Madelene Krånghed, 26, från Stockholm

Publicerad 05 March 2018 12:48

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag