Ungas extrajobb ska ge äldre guldkant

Äldreomsorgen i Mjölby får ett tillskott på en miljon kronor. Pengarna ska ge unga chansen till jobb och förhoppningsvis få fler intresserade av att arbeta med vård och omsorg.

Den politiska majoriteten i Mjölby kommun, bestående av S, C, MP och KD, har bestämt sig för att satsa en miljon kronor på extrajobb för ungdomar inom kommunens äldreomsorg. Syftet, berättar kommunalråd Cecilia Burenby (S), är att ge unga arbetslivserfarenhet och samtidigt skapa intresse för studier och arbete inom äldreomsorgen.

– Kompetensförsörjningen inom vård- och omsorg är en jätteutmaning framöver. På det här sättet hoppas vi att fler ska söka sig till vårdyrket och få upp ögonen för det. Samtidigt kan vi få en pluseffekt, att det händer lite mer ute på boendena, säger Burenby.

Politikerna menar att man i och med de ungas närvaro ska kunna ge de äldre lite "guldkant" i tillvaron.

– Tanken är att man får någon extra att prata med, någon som lyssnar, man kan spela spel eller fika tillsammans.

De här extratjänsterna kommer att ligga utöver den ordinarie bemanningen, betonar Cecilia Burenby.

– Men vi hoppas samtidigt att man kan få en inblick i yrket och kanske känna att "det här kan vara något för mig".

De budgeterade pengarna, en miljon kronor, är på årsbasis och tanken är, enligt Burenby, att projektet ska bli permanent om det faller väl ut.

Alla detaljer är inte klara än, men Cecilia Burenby hoppas att projektet ska vara igång till hösten. Exakt hur långt pengarna kommer att räcka, vet man i nuläget inte, men hon gissar på att det kommer att röra sig om några timmars jobb per helg för de som är intresserade.

– Vi hoppas att alla som vill ska kunna få möjlighet, säger Burenby och berättar att projektet i första hand kommer att rikta sig till ungdomar i årskurs åtta, nio och ettan på gymnasiet.

Publicerad 05 March 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag