Ingela vill leva i nuet

"En dag ska vi alla dö, men alla andra dagar ska vi inte det"

MJÖLBY

. Hon har sjungit, showat och stått på scen i över 30 år och är ständigt aktuell med nya uppdrag och spelningar. – Det är det som jag tycker är roligast med mitt artisteri, att jag får göra så mycket olika saker.

Ingela Svensson, som både är soloartist, sjunger i band, är konferencier och begravningsofficiant, går sällan sysslolös. Under våren väntar flera spelningar och uppdrag, bland annat med Värsta Bästa Bandet och Tideline och tillsammans med Robin Carlson står hon för den musikaliska underhållningen när Mjölbys Företagsbankett hålls i april.

Du rör dig ledigt mellan många genrer och olika typer av spelningar. Är variationen viktigt för dig?

– Ja, den är oerhört viktigt. Det är just det som jag tycker är roligast med mitt artisteri att jag får göra så mycket olika saker. Under samma vecka så kan jag få vara konferencier på en modevisning, köra middagsunderhållning för flera hundra sittande matgäster med Värsta Bästa Bandet på Konsert & Kongress, göra musikquiz för ett mindre sällskap tillsammans med "Kerstins Pöjk" Robin Carlson. Jag kan få förtroendet att vara borgerlig begravningsofficiant eller sjunga vid ett sista avsked, när en ny människa döps eller när några väljer att säga ja till varandra och kärleken. Hela livet på en vecka liksom.

I februari sålde Ingela tillsammans med sång- och musikerkollegorna Stephan Peterson, Daniel Carlsson, Anders Gårdstrand, Henrik Karlsson, Pär Björkman, Jessica och Johan Bergstrand under en och samma dag ut Mjölby kyrka fyra gånger om. Då hölls den årliga "Vinterkonserten", ett ideellt arrangemang som i år inbringde omkring 140 000 kronor till bland annat kyrkans diakoni och Ria Hela Människan.

– Det känns gott att jag med det jag kan bidra till att människor i min närhet kan få det lite bättre. Vi har ett välfärdssystem med rätt att söka försöjningsstöd när pengarna inte räcker till här i Sverige, men det är inte tillräckligt.

Är det svårt att kombinera artisteriet med familjelivet?

– Jag har ett fantastiskt nätverk omkring mig med mina föräldrar, systrar och deras familjer som alltid har ställt upp som barnvakt, hundvakt och sånt när det har behövts. Jag tror också att det är en styrka att både jag och Morgan, min sambo, är i samma bransch. Vi har förståelse för varandras arbetssituation och vi hittar lösningar som passar oss i familjen "Juvsson" (Juvheden/Svensson). Det funkar utmärkt att äta taco på en torsdag också om man ska vara borta på jobb i helgen.

Blir det mycket jobbprat hemma?

Det blir det så klart, eftersom det är bådas jobb och vi gör en del jobb tillsammans. Men vi är också duktiga på att bestämma när vi inte ska prata jobb.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Det är nu jag ska svara promenera med hunden och pyssla i hemmet, va...? (skrattar) Jag älskar att ligga i soffan och streama TV-serier, jag är grym på det!

Ingela Svensson är också initiativtagare och handledare för KanDeKanVi, en showgrupp inom kommunens dagliga verksamhet. Ett uppdrag hon brinner för.

– Jag lär mig något om mig själv och om andra varje onsdag när vi ses. De får mig att vidareutvecklas, inte bara som handledare utan även som människa och i mitt eget artisteri. Att få vara med och se det här gänget utvecklas som individer och som grupp på scenen och hur deras glädje och stolthet över att de står på scenen och på riktigt känner att de duger som de är det sprider sig till andra i publiken, det är lycklighet på riktigt.

Jag avslutar intervjun med att fråga lite om framtiden och hur hon tänker om att jobba som artist på längre sikt och får ett ganska typiskt "Ingelasvar".

– Det här är ju bara en tillfällig hobbyverksamhet, som har pågått i över 30 år. Nej, men det kommer såklart en dag när gigen tar slut. Det kommer nya duktiga sångerskor och artister, så är det med det. Då ska jag återuppta lerduveskyttet.

Men det kommer också mer allvarliga tankar om framtiden, om drömmar och mål i livet.

Jag tror att jag genom åren har blivit bättre på att ta vara på de dagar som kommer, för en dag får man inte fler. Därför försöker jag förverkliga mina drömmar och mål. Det blir så tydligt när man som jag får vara med vid avsked när någons liv har tagit slut. Då finns inga fler möjligheter att förverkliga drömmar.

Ingela fortsätter:

– Det är ju ofrånkomligt så att en dag ska vi alla dö, men alla de andra dagarna ska vi inte det och det är de dagarna som är livet. Jag väljer därför att försöka göra det jag vill på det sätt som jag mår bra av. Det kan vara att sjunga eller gå en promenad med hunden eller bara ligga och "slöglo" mitt i kläderna.

Personligt:

Namn: Ingela Svensson

Ålder: 45

Bor i: Mjölby

Familj: Sambon Morgan, sönerna Ludvig, 17, Oskar, 14, och hunden Uno.

Intressen: Familjen, hunden, sången och människor

Motto: ”Those who wish to sing always finds a song”

Förebilder: ”Jag gillar Tommy Körberg och Björn Skifs för att de är så mångsidiga. Mia Skäringer är också en förebild.”

Publicerad 07 March 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag