Nu ska museet renoveras

ÖSTERGÖTLAND.

Östergötlands museum är i stort behov av renovering. Ett arbete som beräknas kosta runt 100 miljoner.

Länsmuseet är i dåligt skick och behöver renoveras.

– Framför allt är det alla ytskikt inne i byggnaden och värmesystemet som är det stora arbetet, det mest kostnadsdrivande, säger museichefen Olof Hermelin.

Den planerade fastighetsrenoveringen omfattar också klimatreglering, brandsäkerhet och dränering. Dessutom har museet ett läckande tak som måste lagas.

– Det är mycket arbete som inte syns, som behöver göras, säger Olof Hermelin och beskriver renoveringen som "absolut nödvändig".

När renoveringsarbetet kommer igång vet man inte än, förklarar Hermelin, det gjorts än så länge är en statusbesiktning för att utreda vad vilka åtgärder som behöver göras. Därmed vet man inte heller i vilken utsträckning som verksamheten kommer att påverkas. Delar av museet kommer att stängas under renoveringen, eventuellt kan det bli aktuellt att stänga hela fastigheten under en period. Det betyder dock inte att museets verksamhet läggs ner helt i så fall, betonar Olof Hermelin.

– Kan inte människor komma hit får vi komma till dem. Vi kan inte sluta med pedagogiken för skolelever till exempel, så där får vi hitta nya former för detta.

Renoveringen beräknas kosta omkring 100 miljoner kronor (73 miljoner plus moms).

Publicerad 07 March 2018 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag