Johanna Stagsegel visar sina alster

BOXHOLM

. Intresset för att måla har funnits sen hon var liten, berättar Johanna Stagsegel. Just nu är hon aktuell med en egen utställning på Boxholms bibliotek.

Av
Pernilla Alsén

Johanna Stagsegel, 26, från Boxholm har så länge hon kan minnas älskat att rita och måla. Det började med "Min häst"-tidningarna, berättar hon.

– Jag läste dem nog aldrig, jag bara ritade av bilderna..

I utställningen som just nu hänger på biblioteket i Boxholm visar Stagsegel upp en hel del av det hon lärt sig under sina snart två års studier på Lunnevads konstlinje. Här hänger en blandning av blyertsteckningar, akryl-, akvarell- och oljemålningar. I ett glasskåp finns skulpturer, skålar, muggar och ljuslyktor som hon har skapat i keramik. Utbildningen, som är klar till sommaren, har hon mycket positivt att säga om. Möjligheten att få prova på och lära sig mer om olika tekniker har varit väldigt utvecklande, menar Johanna.

– Jag tänker på ett helt annat sätt i dag, mycket mer i färg, form och i olika perspektiv. När jag är ute och går till exempel, då ser jag inte bara en färg när jag tittar på ett hus – jag ser flera tusen olika.

Johanna Stagsegel berättar att hon inte har något annat mål med konstutbildningen, än att det ska få henne att utvecklas och fortsätta vilja skapa. Att utbilda sig med fokus på sitt fritidsintresse känns naturligt, menar hon.

– Fritiden är lika viktigt som arbetslivet. Om hela livet består av att jobba för att klara sig måste man ha något roligt att göra vid sidan av.

I skapandet hittar hon lugnet.

– För mig är det terapi, när jag målar stänger jag ute allt annat. Och kan jag inte det blir det heller inget bra.

Johanna Stagsegels utställning visas till och med fredag 16 mars.

Publicerad 08 March 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag