SM-guld till Rasmus och Ida

MJÖLBY. I helgen avgjordes gymnasie-SM för årskurs 3-elever inom kök, servering, hotell och turism i Göteborg. Guldet i kök gick till Mjölby Gymnasium, Dackeskolan, och tävlingsparet Ida Herbertsson och Rasmus Esplund. Lagkapten var Katarina Westlund.

Totalt var det 48 elever från gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram samt hotell- och turismprogram som har kvalat in till finalen av Gymnasie-SM. Under två dagar genomfördes flera grenspecifika och praktiska moment innan det var dags att kora vinnarna.

I kökskategorin, där Mjölbyeleverna Ida Herbertsson och Rasmus Esplund tävlade – och vann, gick tävlingsuppgifterna ut på att dels laga en måltid som de fått öva på, dels utifrån en okänd råvarukorg.

På fredagen tillagade eleverna en tvårättersmeny till 8 pers. Varmrätten skulle innehålla Skrie, blåmussla och blodgrape skulle finnas i desserten. På lördagen tillagade eleverna en trerättersmeny. Tävlingsuppgiften bestod i att ska skapa en klassisk råbiff med egen twist som förrätt och till varmrätten och desserten fick de tävlande utgå från en hemlig råvarukorg. Huvudråvarorna för varmrätten var hel piggvar och färska havskräftor.

Förutom smak bedömdes även teknik och arbetssätt i köket. Alla elever fick även ett stort teoretiskt prov med ekonomisk kalkylering.

Publicerad 19 March 2018 00:00