En roll med många känslor

"Det är en feelgood-pjäs"

ÖSTERGÖTLAND. Teaterföreställningen "Jord", som just nu är ute på turné, beskrivs som ett drama om förväntningar, sårade känslor, åldrande och familjerelationer. Snart kan man se föreställningen i både Skänninge, Vadstena, Ödeshög och Boxholm. Vi har fått en pratstund med Peter Jansson, som är en av skådespelarna.

"Jord" handlar om den gamle lantbrukaren Mikael som blivit dement och vilse i tillvaron. Berättelsen tar avstamp i när sonen Jon, som varit borta under många år på grund av sin kantstötta relation till pappan, kommer tillbaka hem igen. Pappan är butter och vresig, precis som Jon minns honom, ändå träffar det honom i magen när han ser hur skröplig fadern blivit.

– Det handlar om ett arv, både det fysiska när det gäller gården men även ett känslomässigt arv efter att modern som gått bort för en tid sedan, berättar Peter Jansson som spelar Jon.

Han blir lite orolig att vi ska få fel bild av pjäsen, efter hans beskrivning.

– Det låter så himla tungt, men det är en feelgood-pjäs med mycket humor och värme, poängterar Peter Jansson.

En tredje gestalt i pjäsen är Sara, som har lärt känna Mikael på det lokala kaféet. Hon dyker också upp på gården och involveras därmed i uppgörelsen mellan far och son. I rollerna som pappan och Sara syns Peter Sundberg och Therése Lindberg.

Rollen som Jon är väldigt rolig att spela, tycker Peter Jansson.

– Det är en kille som är ganska tillknäppt, men Sara får honom att mjukna och börja omvärdera sin relation och den plats han vuxit upp på. Jag får verkligen ta mig igenom hela känsloregistret, det är kul och utmanande.

Teater har han spelat sedan barnsben.

– Jag var en liten underhållare tidigt i livet, det började med revy. Det fanns så många revyer på den tiden, nästan varenda by och bygdegård hade en. Jag följde ofta med mina föräldrar för att titta och tyckte det var spännande.

Peter Jansson berättar vidare om hur han började imitera och göra olika gubbar som han uppträdde med på fester och andra tillställningar.

– Jag gjorde stand up redan som 12-åring, utan att fatta vad jag egentligen gjorde.

Via folkhögskola och scenskola blev Peter Jansson utbildad skådespelare, vilket han jobbat heltid med de senaste åtta åren, bland annat Riksteatern, Östgötateatern och Örebro Länsteater. Det är Jansson själv som är initiativtagare och den som sett till "Jord" just nu turnerar runt om i länet, i ett samarbete mellan Östgötateatern och Riksteatern. Pjäsen hittade han för 5-6 år sedan när han letade aktivt efter berättelser som utspelar sig på landsbygden. En bristvara inom teatern, menar han.

– Jag är bondson själv och tycker att detta är något som saknas. Det är sällan den stora delen av Sverige representeras i form av berättelser som utspelar sig på landsbygden.

"Jord", som är skriven av den amerikanska skådespelaren och dramatikern Bruce Gooch – här i regi av Karin Enberg, spelas under våren på drygt tio orter i länet. Efter sommaren fortsätter man ut i landet, under hösten väntar en turné med ett 50-tal stopp – från Jokkmokk i norr till Ystad i söder.

– Att turnera är jätteroligt! Men det är klart att det blir en annan sak nu när jag fått familj, då kommer hemlängtan in som en större aspekt. Men det är vansinnigt roligt att åka runt i landet och träffa alla eldsjälar, säger Peter Jansson och syftar på alla idella krafter som jobbar för att Riksteaterns föreställningar ska kunna visas runt om i landet.

Peter Jansson

Ålder: 38

Bor: I Norrköping

Gör: Skådespelare

Familj: Sambo och en nyfödd son

"Jord" spelas i:

Skänninge (Centrumbiografen) 10 april

Ödeshög/Boet (Bygdegården) 12 april

Vadstena (Petrus Magni Scen) 15 april

Boxholm (Nygatan 9) 19 april

Publicerad 20 March 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag