Ludwig skapar östgötsk folkkonst

MOTALA. I en ny utställning på Östergötlands museum visar Karolina Johansson och Ludwig Zackrisson formgivning med inspiration från östgötsk folkkonst. Utställningen, som fått titeln "Hemslöjdens folkkonststipendiater", görs i samarbete med Hemslöjden i Östergötland.

Förra våren fick Johansson och Zackrisson varsitt stipendium ur Eckerbergska fonden av Östergötlands Läns Hemslöjdsförening. Stipendierna på 15 000 kronor delas ut årligen med syftet att ge yngre utövare, högst 36 år, möjlighet att utveckla ny design och formgivning med inspiration från folkkonst i Östergötland.

– Jag blev väldigt förvånad, glad och hedrad, säger 28-årige Ludwig Zackrisson från Motala om stipendiet.

I stipendiet ingår att visa upp något man formgivit och skapat, i en utställning på Östergötlands museum. För Zackrissons del blev det "en tolkning av ett golvur" tillverkat av lindträ och en björkstam.

Ludwig Zachrisson jobbar i både trä och metall.

– Just nu blir det ganska mycket verktyg som behövs i smidesarbetet och skapandet, säger Ludwig.

Men repertoaren är bred, han gör allt från mindre, konstnärliga föremål till möbler och traditionell träslöjd, som träslevar och knivar.

– Jag har alltid varit en mångsysslare och tycke om att blanda material och variera mitt arbete.

Ludwig Zackrisson jobbar som verktygssmed. Ofta stannar han kvar i smidesverkstan även efter arbetstid, att skapa i trä och metall är hans stora intresse.

– Tiden försvinner verkligen när jag jobbar. I bland glömmer jag att äta, då får kollegorna knacka mig på axeln när det är dags för lunch, ler Ludwig.

Intresset för det kreativa startade redan som riktigt liten, berättar han.

- Det började väl egentligen med papper, penna och kritor. Sedan fick jag en täljkniv väldigt tidigt, jag började göra träsvärd och såna enklare saker.

Han berättar hur han fick upp ögonen för hobbysnickeri hemma på gården i Gammalkil där han växte upp. Där fanns en verkstad.

– Jag provade lite försiktigt med bandsåg och pelarborr, såg min farfar hålla på litegrann. Sen testade mig fram mycket själv.

Vad är det bästa med hantverk och hemslöjd?

– Jag har hållit på så pass länge nu att jag kan skissa något och sen skapa det ganska exakt. Jag tycker om att styra processen, vara med i hela ledet från idé; gå till skogen, hitta en färsk träbit, låta den torka och berarbeta till en färdig produkt.

Ludwig berättar att han gärna bidrar till att sprida kunskapen vidare om hemslöjd och hantverk.

– Jag skulle vilja lära ut och hålla lite kurser framöver. Det skulle vara inspirerande att få ge något tillbaka, kanske bidra till att någon gammal teknik inte glöms bort genom att lära ut den.

Personligt:

Namn: Ludwig Zackrisson

Ålder: 28

Bor i: Motala

Jobbar som: Verktygssmed

Aktuellt: Hemslöjdens folkkonststipendiat tillsammans med Karolina Johansson

Publicerad 28 March 2018 12:27