Han blir länets nya landshövding

ÖSTERGÖTLAND

. I dag blev det klart vem som tar över som Östergötlands landshövding efter Elisabeth Nilsson som avslutar sitt uppdrag efter sommaren. Hennes efterträdare heter Carl Fredrik Graf, nu kommunstyrelseordförande i Halmstad.

Den 31 augusti avslutar Elisabeth Nilsson uppdraget som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Östergötlands län. I dag utsåg regeringen Carl Fredrik Graf som efterträdare.

Carl Fredrik Graf, som varit kommunstyrelseordförande i Halmstad sedan 2006, meddelade i början av året att han inte kommer att kandidera om en plats i höstens val. Den 1 september väntar ett helt nytt uppdrag för hallänningen som bland annat har suttit elva år i riksdagen och har både pedagogiska och militära studier på sin meritlista.

– Det känns både hedrande och ansvarfullt. Det ska bli spännande att lära känna Östergötland och östgötarna. I min roll som landshövding ska jag både verka som företrädare för regering och riksdag i länet samt uppmärksamma regeringen på Östergötlands behov, säger Carl Fredrik Graf i ett pressmeddelande.

Hans förordnande som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Östergötlands län gäller från och med den 1 september 2018 och sträcker sig sex år fram i tiden.

– Jag ser verkligen fram emot att få verka i Östergötland i en ny roll efter många år som riksdagsledamot och kommunstyrelseordförande i Halmstad. Östergötland har en bredd på kultur- och näringslivet. Här finns en fantastisk natur, inte minst med en intressant skärgårdsmiljö. Ett attraktivt län med många möjligheter, säger Graf.

Östergötlands nuvarande landshövding Elisabeth Nilsson, som haft uppdraget sedan 2010, ser det som positivt att regeringen i god tid har utsett en ersättare.

– Jag har varit i kontakt med min efterträdare och sagt att det är en gedigen och väl fungerande verksamhet han kommer till samt att vårt län är i stark utveckling. Det är intressant med en person som har en helt annan bakgrund än mig själv även om vi delar många intressen, inte minst näringsliv och friluftsliv, säger Elisabeth Nilsson.

Personligt:

Namn: Carl Fredrik Graf

Född: 6 augusti 1959

Bor: Kvibille

Familj: Fru och en vuxen son.

Bakgrund: Kommunstyrelsens ordförande (M) i Halmstads kommun 2006-2018. Riksdagsledamot 1991-2002. Fil.mag. inom pedagogik samt utbildad officer.

Fritidsintressen: Vandring i skog och mark, ridning på sin islandshäst samt paddling.

Publicerad 29 March 2018 12:50