Hon jobbar med samhällets skuggsidor

ÖSTERGÖTLAND.

Att jobba som åklagare innebär att man tvingas in i det mörkaste mörka. Att möta människor i djup sorg och tragedi är en del av arbetet.– Det måste man kunna hantera, konstaterar kammaråklagare Helene Gestrin

Av
Pernilla Alsén

Jobbet som åklagare väcker både intresse och åsikter, det har Helene Gestrin fått erfara många gånger.

– Den kriminalpolitiska debatten är något som allmänheten deltar i, mycket av nyheterna i tidningarna handlar ju om straffrätt på olika sätt, säger Gestrin.

Hon hänvisar till den intensiva mediabevakning som ofta följer vid större polisärenden, uppmärksammade rättegångar och kriminalfall.

– Det gör ju också att många blir intresserade och har många tankar och åsikter om straffrätt.

Även om hon kanske inte i alla lägen, i privata situtioner och vid lediga stunder, är sugen på att prata straffrätt är öppenheten viktig, menar hon.

– Det är bra att folk har insyn i vad polis, åklagare och domstolar ägnar sig åt, det ska vara en transparent verksamhet i så stor utsträckning som det går. Problemet är att det som rapporteras i media utgör en väldigt liten del av vad ett ärende handlar om, säger Gestrin och menar att många av de åsikter som många ger uttryck för därför ofta baseras på missuppfattningar och ofullständig information.

Viljan och ambitionen att vara transparent försvåras inte sällan av den sekretess som råder runt många fall, förtydligar hon.

Gestrin möts av då och då av missuppfattningar om vad en åklagare gör. Många blandar ihop vad som är vad av polis, åklagare, advokater och domstol, berättar hon.

– Som åklagare jobbar jag för staten enkom och är objektiv i förhållande till både målsägande och misstänkt.

Gestrin förklarar att hon ägnar sin arbetstid åt framför allt tre olika saker.

– Jag leder förundersökningar, alltså polisutredningar. Jag tar emot färdiga polisutredningar och bestämmer om någon ska åtalas eller inte och jag processar i domstolen som åklagare och för då statens talan.

Helene trivs med sitt jobb – hon beskriver det som dynamiskt, intressant och omväxlande. Men hon sticker inte under stol med att det tufft. Att möta människor i djupaste sorg och ta del av våld och tragedier är en del av arbetet.

– Vi jobbar med samhället skuggsidor, sorg, elände och bedrövelse hela tiden. Det måste man kunna hantera.

Förutom att ta in allt det tunga man ställs inför måste man också som åklagare kunna släppa och gå vidare, förklarar Gestrin.

– När rättegången är över och mitt jobb är slutfört är mitt uppdrag slut. Då får andra delar av samhället ta vid, jag varken kan eller får lägga mig i, säger Helene Gestrin och berättar att hon gärna rensar tankarna med hjälp av skogspromenader och fortsatt engagemang i scouterna.

Publicerad 01 April 2018 00:00