Gamla bakminnen – deras affärsidé

VADSTENA

. Lina, Felicia, Lisa och Olivia ville göra skillnad med sitt UF-företag. Affärsidén blev att ta tillvara bakminnen och recept från äldre, för att bevara dem för framtiden.

Lina Wetterhall, Lisa Nilsson och Felicia Nilsson har dukat upp kaffe och kakor inför vårt möte på Vadstenagymnasiet, vilket känns både trevligt och passande. Deras företag, Vätterngårdens Bakminnen UF, som de driver tillsammans med klasskompisen Olivia Backman, jobbar nämligen med kakrecept och bakminnen.

Sedan i höstas har eleverna besökt äldreboendet Vätterngården för att där prata med några av de boende som velat dela med sig av sina recept och minnen från förr kopplat till bakning.

– Vi tycker att äldres kunskap försvinner mer och mer bland de yngre och alla vi tycker att det är något speciellt med mormors och farmors kakor, säger Lisa om tanken bakom affärsidén.

Lina nickar instämmande och Felicia fyller i:

– Vi tänkte att vi skulle spendera tid tillsammans med de äldre, baka och lära känna dem och deras bakgrund.

Resultatet blev boken "Vättergårdens bakminnen" med undertiteln "Vi bevarar kunskapen".

Här finns, förutom recept, en text om varje person som delat med sig och om deras bakminnen.

Projektet har gett mer än själva boken. Tjejerna bakom företaget och de äldre har kommit varandra nära.

-– Vi har fått nya bästa vänner. Vi tycker att det är jättekul att komma dit och de blir väldigt glada när vi kommer och vill höra om hur det går för oss, säger Lisa.

De boende på Vätterngården får även vara med och dela på förtjänsten, berättar Lina. En femtedel av vinsten går nämligen tillbaka till boendet, pengar som är tänkta att användas till olika aktiviteter.

– Boken är vår produkt, men vår tanke med allting är egentligen är att vi vill uppmärksamma de äldre, säger Lisa.

Till sommaren tar tjejerna studenten, men planen är att driva företaget vidare och att utveckla verksamheten.

– Vättergården är bara början, vi har tänkt att vidareutveckla till fler äldreboenden, inte bara bakverk utan också matlagning. Vi börjar i Östergötland, men sen skulle kunna gå vidare i hela landet säger Felicia.

Publicerad 02 April 2018 01:00