Deckarfokus hela månaden

MOTALA. Just nu är det extra fokus på deckare och deckareförfattare på Motala bibliotek.

– I Norge har de etablerat ”påskkrim” – att påsken är en helg då man läser deckare. Jag tyckte att vi kunde ta det ett steg längre och göra hela april till deckarmånad, säger Evelina Ottoson, bibliotekarie och initiativtagare till projektet.

Under hela april månad har biblioteket flera evenemang och aktiviteter kopplat till deckare.

– Vi tyckte att det var dags att lyfta fram deckarna som genre. Det är väldigt många som läser deckare, men genren ses ibland lite över axeln. Nu bjuder vi in den i finrummet, säger Maria Gottberg som är ansvarig bibliotekarie för skönlitteratur på Motala bibliotek.

På onsdag, 11 april, kommer författaren Susanne Boll, uppvuxen i Motala, och berättar om sin senaste bok ”Eldsystrar”, som delvis utspelar sig i den gamla hemstaden.

18 april gästar Johan Birath från Boxholm biblioteket och talar om ”Historiska mord – egna och andras”.

Sist ut, 23 april, blir det deckarafton med Anna Jansson, en av Sveriges populäraste deckarförfattare –just nu aktuell med ”Kvinnan på bänken”som kom ut i mars.

Den vuxna publiken kommer även att erbjudas vad som i programmet beskrivs som "en exklusiv filmvisning" den 16 april. Då visas en klassisk deckare med stark Motalaanknytning.

Sagostund och deckarskolaFör barn blir det också tillfälle att träffa författare. Den 4 april kommer Elsie Petrén och berättar om sina böcker och ger tips om hur man kan skriva ett deckarmysterium.

Redan nämnda Anna Jansson, som även skriver spännande böcker för unga, kommer under sitt besök 23 april också ha ett program anpassat för barn.

Förutom författarbesök planeras det under månaden för bland annat deckarsagostund, film, teater och deckarskola för barnen.

– Vi hoppas att våra evenemang kommer att bli uppskattade och locka många besökare. Och att några kommer hitta nya favoritförfattare under vår deckarmånad, säger Evelina Ottosson.

Publicerad 09 April 2018 10:58