Mitt yrkesval: Lokförare

ÖSTERGÖTLAND

. Yrkesval är spännande och kan bero på en rad olika faktorer. Vi har pratat med flera personer om deras yrkesval, vilket du kommer kunna att läsa om i kommande nummer av Östgötatidningen. Först ut är lokföraren Ludvig Magnusson.

Av
Pernilla Alsén

Har du jobbat med något annat innan du blev lokförare?

– Ja, jag har jobbat som snickare, diskare på restaurang och som anställd inom livsmedelsindustrin.

Hur kommer det sig att du valde det yrke du gjorde?

– Det var min barndomsdröm som liten att köra tåg, så redan då var det en självklarhet. När jag hittade utbildningsmöjligheten i Mjölby tyckte jag att det inte var så farligt lång utbildning för en sådant jobb med så mycket ansvar, bra lön och väldigt goda framtidsutsikter av jobbmöjligheter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Ansvaret man har och att man känner sig "viktig" inom jobbet, utan mig finns det tåg som kanske inte går och folk som inte kommer fram dit de ska. Man är en tillgång för företaget, snarare än en lätt ersatt utgift. Sen är utsikten man ser varje dag är inte dum alls!

Vad har varit svårast att lära sig?

– Det är nog fordonen i sig. Man går en utbildning för varje specifikt fordon som rullar på våra spår och i bland kanske man blandar ihop vissa saker som är på en X50 (Tåg i Bergslagen) och X40 (SJ:s dubbeldäckare), till exempel när man ska fixa ett fel man inte varit med om på flera månader och glömt av. Men man har alltid vårt driftstöd att ringa om man behöver hjälp.

Finns det några nackdelar med jobbet?

– Det är väl inte direkt så att man hurrar och dansar när man behöver gå upp klockan tre på morgonen för att börja jobba strax efter fyra... Men det negativa vägs ändå upp av att man sen slutar tidigt samma dag.

Vad krävs för att bli en bra lokförare?

– Man behöver vara mentalt stark och kunna hålla ständigt fokus, kunna fatta beslut snabbt i kritiska situationer utan att stressa upp sig för mycket och veta vad man ska göra vid olika specifika tillfällen utan att påverka övriga trafiken eller bryta mot gällande föreskrifter. Allt sådant testas man i när man ansöker till utbildningarna, så i mitt tycke är det svårare att komma in på utbildningen än vad själva utbildningen är.

Om du inte skulle jobba som lokförare – vad skulle du då välja för yrke?

– Jag skulle nog kunna se mig själv inom det kriminaltekniska området, då jag länge varit fascinerad av hur man löser brottsfall med DNA-analyser och forensisk teknik. Men nu trivs jag så enormt bra, så jag lär nog stanna på spåren till pensionen knackar på.

Vill du också berätta om ditt jobb?

Mejla oss på: redaktion@ostgotatidningen.se och berätta vad du arbetar med och var du bor.

Namn: Ludvig Magnusson

Ålder: 26

Kommer från: Ödeshög

Bor i: Åsbro (norr om Askersund)

Intressen: Båtliv, whisky, shopping, bowling.

Jobbar som: Lokförare (sedan 2016)

Publicerad 11 April 2018 13:01