Sen vår välkomnas vid Tåkern

"Fåglarna går här ute och vankar"

TÅKERN

. Förhoppningen var att hitta vårtecken, men fågelsjön låg fortfarande täckt av is och aktiviteten i och runt sjön var sparsam när vi besökte Naturum i förra veckan.

Av
Pernilla Alsén

Våren är försenad, åtminstone några veckor senare än vanligt, menar Malin Granlund-Feldt som är föreståndare på Naturum.

– Vi väntar fortfarande på att höra rördromen tuta, säger hon och berättar att fågeln med det karaktäristiska lätet vanligtvis brukar dyka upp någon gång i mitten av mars.

Granlund-Feldt berättar också att de i år fick arrangera "Grodans dag" utan levande grodor.

– Och vi ser på fåglarna som brukar starta häckning i mars, de går här ute och vankar. De har inte kunnat komma igång och lägga sina ägg och börja ruva.

Almanackan visar 4 april när vi besöker Naturum Tåkern. Isen ligger fortfarande tjock över sjön och det är en hel del snö kvar i de närliggande skogspartierna. Men i takt med att temperaturen höjs ökar också aktiviteten här och vårtecknen kommer snart att avlösa varandra, lovar Malin Granlund-Feldt.

– Grodlek är något som är väldigt tydligt här, som många brukar komma till Tåkern för att få uppleva. Sen har vi snokarna som vaknar och lägger sig för att tina upp på grusvägen här borta, vi kallar den "playa del snok",ler Malin Granlund-Feldt och kallar naturhändelserna för "riktiga skådespel".

Hon berättar vidare om de återkommande vårtecknen; skrattmåsar anländer i stort antal och hittar tillbaka till häckningsöarna när isen släpper, liksom tranor och gäss i tusental.

Naturum Tåkern, som årligen lockar omkring 80 000 besökare, har öppnat för säsongen.

Naturum Tåkern, som årligen lockar omkring 80 000 besökare, har öppnat för säsongen. Foto: Pernilla Alsén

Naturum Tåkern lockar årligen omkring 80 000 besökare, mellan april och september har man öppet varje dag. En av nyheterna för året är en ny guideteknik i form av vevanordningar som installerats längs Svanshalsleden. Besökarna kan själva veva igång ljudspår som handlar om det som är typiskt för den plats de står på, exempelvis fåglar, småkryp, växter och historia.

Tåkern var så sent som i förra veckan fortfarande täckt av is.

Tåkern var så sent som i förra veckan fortfarande täckt av is. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 11 April 2018 00:00