Alex och Sigge firar 300

ÖSTERGÖTLAND

. I sex år har de poddat tillsammans, vilket resulterat i över 300 avsnitt. Just nu är Alex och Sigge ute på en livepodd-turné, för att fira, snart kommer duon till Linköping.

Alex Schulman ursäktar sig flera gånger när han ringer upp, 15 minuter efter avtalad tid.

– Förlåt, vi har just poddat och det tog lite tid. Sigge var ganska långrandig, säger Schulman. Den lite gnabbiga, men ändå varma, jargongen dem emellan känner man som poddlyssnare i gen.

Varje fredag de senaste sex åren har Alex Schulman och Sigge Eklund levererat ett nytt avsnitt av "Alex & Sigges podcast", en av landets klart största med uppemot en halv miljon lyssnare per avsnitt.

– Jag har gått igenom en hel del under de här åren och utvecklats på ett personligt plan. Jag har till exempel gått i terapi och lärt mig ganska mycket om mig själv, säger Schulman.

Lyssnarna har fått följa med på resan. Både Schulman och Eklund, speciellt Alex, pratar öppenhjärtigt om allt från relationer och barndomstrauman till pinsamheter och egna tillkortakommanden.

– Jag har alltid använt mig av mig själv och transparensen i mitt sätt att kommunicera och i min konstnärliga verksamhet, om man kan kalla den så. Jag utgår alltid från mig själv väldigt mycket oavsett om jag skriver krönikor, böcker eller spelar in podd, säger Alex Schulman.

Han reflekterar och resonerar en stund över huruvida det är bra eller inte, att han delar med sig så mycket av sig själv, och om det kanske har att göra med att han fått för lite bekräftelse som barn.

– Amanda, min fru, har sagt att "det pågår ett läckage". Och då borde kanske målet vara att stoppa det. Men jag är väldigt noga med att försöka berätta saker om mig själv som är universella, som också kan gälla andra.

För tio år sedan skrev Schulman boken "Skynda att älska", en barndomsskildring och ett kärleksfullt porträtt av hans pappa Allan. Förra året kom Alex Schulman ut med den självbiografiska boken "Glöm mig", som handlar om hans mamma och hennes mångåriga alkoholmissbruk. Mamma Lisette var dotter till den kända författaren och debattören Sven Stolpe, som jobbade som lärare i Mjölby under 1960- och 70-talet.

Alex berättar att han tydliga minnen och starka känslor från Mjölby- och Boxholmstrakten. Paret Stolpe, hans morföräldrar, bodde vid gården Stjärnesand i närheten av Malexander och där tillbringade Alex flera somrar som barn.

– Det är sjukt starkt för mig att minnas tillbaka på mormor och morfars gård vid sjön Sommen. Jag minns hur jag åkte buss ner och blev hämtad i Mjölby.

För att fira de 300 avsnitten turnerar Alex och Sigge just nu runt med en liveföreställning. Nästa vecka kommer de till Linköping.

– Poddandet är väldigt ensamt. Vi sitter i en liten skrubb och pratar och jag har svårt att se framför mig att folk lyssnar. Så att komma ut och träffa publiken är därför väldigt kul. Det blir samma chock varje gång man kommer upp på scenen och ser en massa folk i publiken.

Alex Schulman har tidigare berättat om sin svåra scenskräck, hur otroligt dåligt han mådde innan han skulle upp på scenen i föreställningen "Älska mig" för några år sedan.

– Dels var det en period i mitt liv då jag brottades med privata saker, som mammas sjukdom. Anspänningen i livet spetsas till när man ska upp på en scen och jag höll verkligen på att kollapsa. Jag känner fortfarande en enorm motvilja att gå upp på scen, jag vill dö och kräkas. Men det försvinner när jag kommit upp på scenen och känner att jag får kontakt med publiken.

Alex & Sigge - 300-poddaren kommer till Konsert & Kongress i Linköping tisdag 24 april.

Publicerad 13 April 2018 00:00