Äventyret blev en bok

NORMLÖSA

. Förra vintern blev hon den första svenska kvinnan att skida ensam till Sydpolen. Nu delar äventyraren Johanna Davidsson med sig av sina upplevelser i en bok.

– Jag ville dela med mig av mina upplevelser och samla inte bara Sydpolsresan utan även andra turer i en bok. Det kändes extra viktigt att dela resan eftersom jag var ensam på turen till Sydpolen, säger hon.

Davidsson inte bara klarade utmaningen att skida ensam till Sydpolen – en sträcka på 1130 kilometer – för ett drygt år sedan, hon slog dessutom världsrekord som den snabbaste kvinnan någonsin in till polpunkten. I nästan en månad var hon ensam och isolerad på världens kallaste och blåsigaste kontinent.

Boken "Solo Sister - Vägen till Sydpolen" släpptes i början av april.

– Om min bok kan inspirera andra till att följa sina drömmar känns det extra roligt. Jag har själv blivit inspirerad av andra och speciellt kvinnliga äventyrare.

Johanna Davidsson vill gärna lyfta fram sin vän Hanna Mi Jakobsson som har funnits med som medförfattare.

– Hon har hjälpt mig otroligt mycket med allt från text och bilder till grafisk layout. Utan henne hade det inte blivit någon bok.

Att skriva en bok kan vara lite som en expedition i sig, menar Johanna Davidsson.

– Vi har fått lära oss hur man skriver, trycker och sedan ger ut en bok. Det har varit en lärorik resa och allt har såklart inte varit lätt. När det går trögt hjälper det att tänka att jag har faktiskt skidat till Sydpolen och klarat det och då känns det lite lättare.

Har du några fler expeditioner inplanerade framöver?

– Än så länge är det fokus på boken, men jag vet att det kommer att bli fler turer. Jag blev så förtjust i Antarktis, så jag var tillbaka där i vintras från november till januari. Men denna gång jobbade jag som guide och tog med andra som ville skida till Sydpolen.

Eventuellt blir det en resa till Antarktisk även kommande vinter, berättar hon.

– Vi får se, men det finns också tid där emellan att hitta på något äventyr, ler Johanna som tillsammans med sin syster Caroline Davidsson fick utmärkelsen "Årets äventyrare" efter att de korsat Grönland på skidor.

Publicerad 17 April 2018 00:00