Lämnade London för lugnet på landet

SPÅNGSHOLM. Efter 20 år i England bestämde sig Emma Eskilsson del Frate för att flytta hem till Sverige igen. En inte allt igenom enkel omställning, skulle det visa sig.

När Emma Eskilsson, numera med tillägget del Frate i efternamnet, tagit studenten från barn- och fritidsprogrammet på Kungshögaskolan i Mjölby lämnade hon barndomshemmet i Viby utanför Mantorp och flyttade till England, där hon började jobba som au pair. Efter au pair-tiden hoppade hon, helt spontant, på en hudterapeaut-utbildning. Emma berättar att hon knappt visste vad en hudterapeaut gjorde för något när hon påbörjade studierna.

– Men jag kände direkt att det här absolut var något jag ville göra och jag trivdes jättebra.

Åren på landsbygden strax utanför London blev fler och fler, Emma rotade sig och kände sig hemma. Här skulle hon bli kvar, trodde hon. Hon hann att gifta sig, skilja sig och hitta kärleken igen, öppnade och drev sin egen hudvårdssalong. När Emma och maken Des fick sönerna Felix, som i dag är tre och ett halvt år och Magnus som är två, började de prata om att flytta till Sverige. Des, med rötterna i Sydafrika och Italien, var den som var mest pådrivande.

– Jag var mer nervös än han var och lite orolig över hur det skulle bli. Men när vi var i hemma för att hälsa på min bror som har barn i samma ålder tänkte jag; varför bor vi inte här?

Även Brexit, när britterna röstade för ett utträde ur EU, påverkade beslutet. I stort sett över en natt märkte Emma av en allt mer fientlig inställning till utlänningar - även om hon personligen inte kände sig drabbad.

För något år sedan dök det upp ett hus i Spångsholm som passade familjens behov. Emmas salong "Skönhetsbruket" ryms i källaren, med egen ingång.

– Det känns så skönt att vara hemma igen där jag växte upp, med familjen nära inpå, och att våra barn får uppleva samma lugn och trygghet i tillvaron som jag gjorde, säger Emma.

Men flytten till Sverige har inte varit rakt igenom enkel. Hon berättar om krånglig byråkrati och pappersarbete, att komma in i det svenska systemet igen efter så många år utomlands var en långdragen process. Även andra mer vardagliga utmaningar har de stött på.

– Jag har ju aldrig varit vuxen i Sverige och hade ingen koll på karensdagar, mobilt bank-ID, bilskatt och sånt. Och när jag kom till dagis och personalen pratade om skalkläder visste jag inte vad det var för något, skrattar Emma.

Des, som jobbar som kock, hade inga problem att hitta jobb. Men omställningen, från uppväxten i Johannesburg och senare både bo och jobba i centrala London, till att nu bo i lilla Spångsholm där det inte ens finns en matbutik.

– Det är en ganska drastisk resa att göra, konstaterar Emma.

Felix och Magnus sina unga år till trots redan tvåspråkiga. När de bodde i England pratade Emma mest svenska med barnen, nu blir det i stället mest engelska hemma, berättar hon. Detta för att hålla språket vid liv då barnen numera pratar mest svenska, på förskolan och med kompisar.

Emma, liksom resten av familjen, trivs utmärkt i det lilla samhället mellan Mantorp och Mjölby och uppskattar särskilt den svenska barnomsorgen och skolan. Hon jämför med hur det var i England, där det är väldigt kostsamt att ha barn i förskola.

– Här har man råd att jobba, eftersom dagis inte kostar en förmögenhet. Och så har alla tillgång till en lokal, bra och trygg skolgång.

Publicerad 17 April 2018 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag