Cykelprojekt ska främja integrationen

MOTALA

. Ett nytt projekt ska stärka både integrationen och folkhälsan. Det menar i alla fall aktörerna bakom "Cykla Tillsammans".

Av
Pernilla Alsén

Med cykeln som redskap har en rad organisationer dragit igång ett nytt projekt för att stärka både integrationen och folkhälsan i Motala. Bakom projektet ”Cykla Tillsammans” står Vätternrundan, ungdomsverksamheten Hallen, MAIF Cykel, Studiefrämjandet och SISU.

Unga nysvenskar är den primära målgruppen för projektet, men det riktar sig bredare än så – alla är välkomna. Under hela våren och hösten arrangeras cykelkvällar på Hallen i Motala, på schemat står cykelsäkerhet, cykelträning, cykelmekning och det obligatoriska cykelfikat.

Arrangörerna har dessutom sökt bidrag till lånecyklar och genom cykeltillverkaren Crescent har man löst behovet av cyklar och material. Det innebär att deltagarna kan låna cykel, hjälm och annan utrustning. Tanken är att en grupp deltagare ska cykla Halvvättern tillsammans.

– Ett av Hallens uppdrag är att stärka Motalas ungas deltagande i samhället. Vätternrundan är Motalas största event och jag brinner själv för cykling så jag ville hjälpa våra besökare att få uppleva det, berättar Matilda Hägglund, ungdomscoach på Hallen, ungdomsverksamhet för gymnasiet i Motala.

"Roligt att fler får uppleva gemenskapen inom cykling"

– Att få delta i ett projekt där man hjälper fler att cykla är självklart för oss i MAIF cykelklubb. Kombinationen av unga och integration är väldigt viktig för oss som cykelklubb, säger Sandra Colldin, styrelseledamot i MAIF CK.

Huvudsyftet med "Cykla Tillsammans" är att lära sig cykla säkert och samtidigt få motion och gemenskap. En del i satsningen är att skapa möjlighet för människor att umgås och lära känna varandra.

– Det känns roligt att fler får möjlighet att uppleva den gemenskap som finns inom cykling. Vätternrundan är en stor aktör i Motala och vi vill bidra till att skapa större integration och inkludering här. Den här satsningen ger glädje, främjar hälsa och är en utmaning för de som är med, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

Karin Larsson är folkbildningsutvecklare på Studiefrämjandet, en av de organisationer som driver projektet.

– Som en del i vår profil inom ekologisk och social hållbarhet håller vi i en cykelskola för grupper som kanske aldrig tidigare suttit på en cykel. Att kunna cykla bidrar till självständighet, som att kunna ta sig till ett arbete själv, säger hon

Publicerad 23 April 2018 10:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag