Skulpterar kroppen i tävlingsform

MOTALA

. Linn Blomberg, 21, älskar att träna och att tävla i fitness.– Då får man visa upp det man slitit för på gymmet. Det är kontrasten som är charmen

Av
Pernilla Alsén

Motalatjejen Linn Blomberg har varit aktiv inom flera olika idrotter. Som yngre höll hon på med både friidrott, fotboll, kampsport och löpning.

Det var i samband med att Linn planerat att springa halvmaran för några år sedan som hon började lägga in styrka i sin träning.

– Jag fastnade för det nästan direkt och det funkade inte att bygga muskler och samtidigt springa långt, säger Linn Blomberg som sedan dess fokuserat allt mer på styrketräningen.

Hon hade hittat sin grej.

– Jag märkte att jag utvecklades och det gav en helt annan form av adrenalin och kick än vad löpning gjort.

Sedan ett par år tillbaka tävlar Linn Blomberg i fitness, tävlingskategorin heter "bikini-fitness".

– Framför allt handlar det om att man har en jämn och fin fysik, att man ser hälsosam ut, förklarar Linn och lägger till ytterligare faktorer som bedöms som exempelvis kroppens hårdhet, hår, naglar och smink.

Nyligen vann Blomberg tävlingen Better Bodies Challange och i helgen tog hon hem två fjärdeplaceringar i Sweden Bodybuilding & Fitness Grand Prix, som är landet högst rankade fitnesstävling. I helgen är det dags igen, då avgörs Battle of Sweden i Borås.

– Jag satsar alltid högt och har inställningen att jag ska vinna. Men det är en bedömningssport, så allt kan hända. Det är olika vad domarna vill ha, säger Linn om sina chanser.

Inför tävling gäller det att anpassa såväl träning som kost för att bygga kroppen på rätt sätt. Under de här perioderna tränar hon omkring tre timmar om dagen och äter väldigt strikt. En dags kostintag kan bestå av enbart torsk och grönsaker och eventuellt lite havregryn – fördelat på sex, sju måltider om dagen.

Belöningen, menar Linn, får hon på tävlingsscenen.

– Då får man visa upp det man slitit för på gymmet. Det är kontrasten som är charmen, tycker jag, att gå från det svettiga på gymmet till det glammiga på tävling.

Att syssla med kroppsbyggande är inte helt oproblematiskt, med tanke på den kroppshets som råder exempelvis på sociala medier, medger Linn Blomberg.

– Det är klart att jag reflekterar över det. Jag tänker mig till exempel för hur jag formulerar mig och vad jag lägger ut på instagram.

– Så som vi ser ut på scen när vi tävlar ser vi ju inte ut annars, poängterar Linn.

Det gäller att vara trygg i sig själv och ha ett stabilt psyke om man ska hålla på med fitness, menar hon. Att fokusera så mycket på kroppen och sitt utseende är inte för alla.

– Det är lätt att falla in i fel mönster, om man inte har rätt människor omkring sig.

Linn Blomberg vann Better Bodies Challenge tidigare i våras.

Linn Blomberg vann Better Bodies Challenge tidigare i våras. Foto: Viktor Andersson

Personligt

Namn: Linn Blomberg

Ålder: 21

Bor i: Motala

Familj: Sambo, mamma, pappa och storasyster

Jobbar som: Bad- och friskvårdsvärd på Lundbybadet i Mjölby

Publicerad 23 April 2018 11:13

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag