Unga skådisar i ung teaterfestival

VADSTENA

. I Vadstena förbereder man sig för fullt för den teaterfestival som ska hållas i helgen. Unga teatergrupper från hela landet kommer hit för att delta och spela teater.

Av
Pernilla Alsén

Redan i helgen hade teatergruppen Vadstena Unga Teater premiär på sin nya föreställning "Tre Systrar". Pjäsen, en klassiker skriven av Anton Tjechov, ingår i Ung Teaterfestival som arrangeras i Vadstena den kommande helgen. Från fredag kväll fram till söndag kväll kommer åtta föreställningar från sex olika teatergrupper att framföras. De unga skådespelarna kommer från Göteborg, Hedemora, Västerås, Nyköping och Helsingborg. Och så Vadstena, förstås.

Ester Carlberg Ericsson, Tekla Hagberg, Ester Wallgård, Hjalmar Hellström och Hedda Aldén Björäng är alla en del i ensemblen som just nu spelar "Tre Systrar".

– Pjäsen handlar om tre systrar och en bror som vill tillbaka till Moskva efter att deras föräldrar dött, säger Ester.

Tekla fyller i och förklarar att syskonen i pjäsen förknippar Moskva med lyx, fest och lycka, att det är därför de längtar dit.

"Tre Systrar" kommer, förutom vid festivalen, att spelas i Vadstena ett par gånger ytterligare under nästa vecka. Därefter åker Vadstena Unga Teater till Norrköping och Valdemarsvik för att sätta upp pjäsen där.

Den redan nämnda skådespelarkvintetten ser fram emot festivalen, inte minst för att få träffa likasinnade.

– Det ska bli roligt att spela för andra som spelar teater, de förstår vilket arbete man lägger ner på en föreställning, säger Tekla.

De andra håller med och Ester lägger till:

– Ja, och det ska bli kul att se de andras pjäser, hur de tänker.

Pjäserna spelas på tre olika platser; på Gamla Teatern, kulturhuset Ugglan och på Vadstena Nya Teater.

Publicerad 24 April 2018 11:30