Mitt yrkesval: Kockerska

ÖSTERGÖTLAND

. Vi har pratat med några personer om deras yrkesval, vilket du kommer kunna att läsa om i Östgötatidningen framöver. Den här veckan berättar Marianne Kähkönen, kockerska på Skogsgläntans förskola i Mantorp, om sitt jobb.

Av
Pernilla Alsén

Hur länge har du jobbat med matlagning?

– Jag har jobbat sammanlagt 37 år i skolan, servicehus och på förskola, varav 22 år i skolan.

Har du haft något annat jobb innan dess?

– Jag arbetade på KA Wiking i Skänninge i 16 månader.

Hur kommer det sig att du valde det här yrket?

– När jag gick i nian var jag väldigt skoltrött och jobbade en dag i veckan. Men min lärare såg mina kompetenser och sökte utbildningen, storhushåll och kök, åt mig

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag alltid lär mig något nytt, jag blir aldrig fullärd. Och jag ser alltid att hitta en ny målsättning där jag jobbar.

"Jag blir aldrig fullärd"

Finns det några nackdelar med jobbet?

– Det kan vara lite tungt och stressigt vissa perioder, men då tar jag till min träning för återhämtning.

Vad krävs för att bli en bra matlagare, har du några knep för att få eleverna uppskatta maten?

– Det gäller att se sina elever med respekt och ha ett bra samarbete med elever och personal. Bjud på dig själv! Anpassa matsedel utifrån vad dina matgäster vill ha. Satsa på salladsbuffé och hembakat bröd. Känslan och smaksättning kommer med tiden.

Vilken mat är mest populär bland barnen?

– Husmanskost. När vi serverar köttbullar, köttfärslimpa eller pannbiffar är det väldigt lite svinn.

Om du inte skulle jobba med det du gör, vad skulle du då välja för yrke?

– Då skulle jag jobba som dietist, det är något som jag har stor intresse av.

Personligt

Namn: Marianne Kähkönen

Ålder:57

Bor i: Spångsholm

Familj: Två söner, 23 och 26 år, sambo

Intressen: Träning – spinning, box, kettlebell

Jobbar som: Kock med ledaransvar, på Skogsgläntans förskola sedan ett år tillbaka.

Publicerad 26 April 2018 00:00