Maja Rikardsson tog hem segern i

Maja Rikardsson tog hem segern i "Swedish Young Chef Award". Till höger syns läraren och mentorn Katarina Westlund. Foto: Carl Lemon

Maja är bästa unga kocken

"Det är en obeskrivlig känsla"

Av
Pernilla Alsen

ÖDESHÖG. I helgen avgjordes tävlingen Swedish Young Chef Award på köks-, hotell- och restaurangmässan GastroNord i Stockholm. Sex unga kockelever lagade två rätter; förrätt och huvudrätt, och bedömdes på bland annat sin teknik, sitt upplägg och på smakerna.

Vinnare blev Maja Rikardsson från Ödeshög, som går sista året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan i Mjölby.

– Helt ofattbart! är vinnarens första reaktion efter tävlingen.

Rikardsson fortsätter:

– Vinsten har verkligen förändrat min syn på kockyrket och framför allt mig själv. Jag har alltid krigat mot mig själv, speciellt under motgångar. Därför känner jag nu att jag har vunnit mot mig själv och utplånat dessa motgångar, det är en obeskrivlig känsla.

Maja Rikardsson berättar om en tuff konkurrens under tävlingen.

– Ala var grymt duktiga och höll en hög nivå. Det märktes tydligt att vi alla delade samma kärlek och passion för mat, vilket också påverkade tävlingen positivt.

Så här motiverade tävlingsjuryn Maja Rikardssons vinst:

”Vinnaren har med hög jämnhet på rätterna levererat vacker mat och jobbat snyggt och strukturerat i köket. Med bra smakkänsla och helhetsbild.”

Även Rasmus Esplund från Dackeskolan tävlade i finalen och slutade på en fjärdeplats.

Publicerad 30 April 2018 09:32