Mjölbyelever medaljörer i SM

MJÖLBY. Elever på Kungshögaskolan i Mjölby knep en bronsplats i klassen freestyle på Robot-SM i Göteborg nyligen. Positivt för både skolan och hela Mjölby gymnasium, menar skolans rektor Tor Ekström.

Av
Carolina Fransson

Robot-SM är en tävling som anordnas av Chalmers Robotförening varje vår sedan 2006. Eleverna går i årskurs tre på teknikprogrammet och de mötte ett tufft motstånd där motståndarna bland annat var universitetsstudenter som tävlade med examensarbete. Av sex deltagande lag i klassen freestyle kom de trea. Det var Fredrik Eriksson, lärare på teknikprogrammet på Kungshögaskolan, som i höstas kom på idén om att vara med i tävlingen. Han presenterade idén för sina elever som läser ämnena Teknik 2 och Design 1, och de nappade direkt. Eleverna har under våren arbetat med sina robotar, som skulle vara 30x40 centimeter stora och så snabba som möjligt.

När robotarna var klara ordnades en deltävling på skolan där den robot som skulle få följa med till SM skulle utses.

Det var Maja Anderssons, Anna Barks, Charlotta Ernholms, Alexander Karlssons och Sidobid Rasulsons robot, som ser ut som Rowan Atkinsons filmkaraktär Mr Bean.

- Jag fick en idé om att göra Mr Beans bil. Jag gillar de filmerna och kommer ihåg scenen från när han sitter på taket av sin bil, säger Anna Bark.

Bilens chassi är gjort av bland annat flingpaket och aluminiumfolie. Dockan är gjord av lera och kläderna är hemmasydda. Eleverna beskriver det som en lärorik process att arbeta med roboten och de har fått testa sig fram med delarna i tillverkningen för att få den så snabb som möjligt. Däcken har haft stor betydelse.

Deltagandet i SM ser eleverna också som mycket lärorikt.

– Det var kul att se vad andra hade byggt, säger Anna.

– Det var också kul att se vad man kan göra med hjälp av programmering. Att man kan bygga coola saker utan att det behöver vara så svårt, inflikar Alexander.

Fredrik ställer gärna upp med en klass i Robot-SM eller någon liknande tävling igen.

– Eleverna lär sig mycket av det här. De utökar sina kunskaper i design, lär sig att löda ihop kretskort och lär sig att hitta komponenter som passar till exempel, säger han.

Skolans rektor Tor Ekström ser framgångarna som positiva, både för Kungshögaskolan och för hela Mjölby gymnasium.

– Det är såklart alltid kul när det går bra. Det betyder att vi har duktiga elever och duktiga lärare. De här framgångarna är bra för hela Mjölby gymnasium, som har bra utbildningar. Vi har restaurangprogrammet och hantverksprogrammet på Dackeskolan som är mycket framgångsrika och deltagare i Yrkes-SM, säger han.

Publicerad 02 May 2018 11:30