Sandra gör låtar mitt i vardagen

MJÖLBY

. På vägen in till jobbet och på vägen hem igen, när hon steker köttbullar och när hon borstar tänderna. Mitt i vardagslivet skriver Sandra Åhlander sina låtar.

För inte så länge sedan släppte Sandra låten Falling på Spotify; en låt som hon själv skrivit och framför. I framtiden har hon en önskan om att kunna arbeta deltid som låtskrivare. I dag är det en hobby, och något hon gör under små pauser som uppstår i vardagen.

– Det är väldigt sällan som låtarna kommer till mig när jag bestämmer mig för att sätta mig och skriva. Jag kan komma på något när jag borstar tänderna eller när jag steker köttbullar och inte har något annat att göra än att bara stå där. När jag pendlar till mitt jobb i Linköping gör jag ofta tre låtar på vägen in och tre låtar på vägen hem i bilen. Jag nynnar och röstmemo på mobilen är en fantastisk funktion då, säger hon.

Texter och melodier har hon skrivit sedan hon var liten. För henne är det, och har alltid varit, ett sätt att sätta ord på känslor och upplevelser.

– I stället för att skriva dagbok, som andra barn kanske gjorde, så skrev jag låtar. Men jag skrev bara för mig själv. När någon får höra är det ju lite grann som att blotta sina innersta dagboksanteckningar och att få dem bedömda, menar hon.

Under högstadietiden tog låtskrivandet mer fart då hon lärde sig att spela gitarr och utvecklade sitt pianospel. Samtidigt blev musiken ett sätt att bearbeta sorgen efter sin pappa som hon förlorade i cancer då hon var i mitt uppe i tonåren.

– Jag och pappa satt ofta och lattjade Beatleslåtar ihop hemma, jag på piano och han på gitarr. Det är tufft att vara tonåring överlag, men när han också gick bort då behövde jag musiken mer. Då öste jag ur mig låtar som jag bara skrev ner, minns hon.

Åren gick. Hon växte upp, började jobba, blev mamma och vardagslivet rullade på. Låtskrivandet har alltid hela tiden funnits med, på ett eller annat sätt. Det var i samband med att hon drabbades av utmattningssyndrom för fyra år sedan som musiken fick en större betydelse igen.

– Jag hamnade i ett slags livskris och fick ifrågasätta allt som jag var. Jag såg mig själv som ambitiös, driven och med en förmåga att ha hundra bollar i luften. Plötsligt var jag inget av det.

Under en mindfullnessövning kom hon underfund med att hon ville hålla på mer med låtskrivandet. Övningen handlade om att se sig själv under en perfekt dag och då såg hon sig själv i en studio.

– Jag funderade över vad som hindrade mig att komma närmare den där drömmen och insåg att då måste ju folk lyssna på mina låtar. Det började pysa ut lite till den närmaste kretsen först; familjen och de närmaste vännerna. Responsen var fantastisk, minns hon.

Hon vågade därefter skicka en inspelning till en vän i Linghem som har ett skivbolag. Han svarade nästan direkt att han tyckte att det var bra och att han ville signera ett kontrakt. Sedan dess har det rullat på.

Parallellt med låtarna hon skriver för skivbolaget skriver hon sedan två år tillbaka barnlåtar tillsammans med två vänner. Det har blivit ett 40-tal låtar hittills.

– Just nu känns det märkligt att jag har haft en så lång paus ifrån låtskrivandet. Jag kan inte tänka mig att stänga till om den dörren igen, säger hon.

Personligt

Namn: Sandra Åhlander

Ålder: 39 år

Bor i: Mjölby

Familj: Maken Thomas Åhlander och barnen Maya 14 år, Noah 12 år och Elis 9 år.

Förebild/inspirationskälla inom musiken: Simon & Garfunkel, John Lennon, John Mayer, Ed Sheeran, Coldplay...och många fler.

Favoritlåt: Omöjligt att bara välja en...jag har jättemånga favoriter. Men jag väljer Somebody med Depeche Mode för att min man sjöng den för mig på vår första dejt. Vi hade den sedan också på vårt bröllop.

Publicerad 03 May 2018 10:00