Familjen lever livet på landet

Hon såg sig själv som en soffpotatis. Men nu älskar hon fixa på gården och ta hand om djuren. Livet på landet är fantastiskt, tycker Nadine Joelsson.

Av
Pernilla Alsén

På Staffansbo Gård, en bit ut på landet mellan Strålsnäs och Boxholm, bor Nadine Joelsson, Fredrik Björkegren och deras dotter Mira, 1,5 år.

Det är någon kilometer till närmaste granne och kan tyckas ensligt – men Nadine, Fredrik och Mira är långt ifrån ensamma här. Här bor också drygt 20 tackor, 12 lamm, 15 kaniner, 25 höns, 2 ankor, 4 gäss, 3 katter och en hund. Därtill finns ett tiotal bisamhällen som familjen har hand om.

Nadine och Fredrik flyttade hit för fem år sedan, tidigare bodde de i en lägenhet i centrala Mjölby.

– Vi ville leva lite som vi vill och det är lite lättare när man bor så här. Vi kan bestämma hur vi vill ha det och när vi vill träffa folk. Här finns bara djur o natur, säger Nadine som upplever det som avstressande.

Hon älskar livet på landet och har svårt att se några nackdelar.

– Det skulle möjligen vara om det är sent och man blir sugen på chips, men det mesta går att lösa, skrattar Nadine.

Hundar, katter, fåglar, kaniner och lamm samsas på gården.

Hundar, katter, fåglar, kaniner och lamm samsas på gården. Foto: Pernilla Alsén

Målet är att bli helt självförsörjande, men det återstår en bit tills dess.

- Vi behöver i alla fall inte köpa ägg, honung eller kött, berättar Nadine.

Paret Joelsson/Björkegren odlar en del potatis och lite andra grönsaker, men inte så mycket som de egentligen skulle vilja.

– Det handlar om tidsbrist, djuren kommer först, säger Nadine som jobbar som socialpedagog i skolan men just nu är föräldraledig.

Nadine berättar att hon tidigare såg själv som lite lat och bekväm.

– Jag var en riktig soffpotatis när vi bodde i lägenhet. Nu kan jag vara igång hela dagen och kan inte tänka mig något annat, bättre liv.

– Min favoritsyssla är att städa hos hönsen och att plocka gräs till kaninerna. Det blir mycket avbrott för mys, ler Nadine Joelsson.

På våren föds en hel del lamm på gården.

På våren föds en hel del lamm på gården. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 08 May 2018 12:00