Fokus på konsten runt Ödeshög

ÖDESHÖG.

Kristi Himmelsfärds-helg betyder konstrunda, åtminstone i Ödeshög med omnejd. För 18:e året snurrar nu rundan igång igen.

Av
Pernilla Alsén

Under fyra dagar, 10-13 maj, öppnar ett 20-tal konstnärer upp sina ateljéer och verkstäder . Bakom "Konst runt Omberg" står Ombergsbygdens kulturarbetareförening Omkultur.

De flesta utställarna hittar man inne i Ödeshög och vid Omberg, Tåkern och Boet. Men också i Väderstad och i Linnefors i närheten av Boxholm.

På Kulturhuset Saga i Ödeshög kommer det att finnas en gemensam utställning, då både Rurik Bladh, Kerstin Grönvall och Ganga Roslin Bladh ställer ut här. På lördagskvällen visar biografföreningen Tusen och en Natt den animerade, handmålade filmen "Loving Vincent", skapad av drygt 100 konstnärers över 62000 oljemålningar.

"Konst runt Omberg" invigs imorgon, torsdag, på torget i Ödeshög, med invigningstal av Lena Wiklund, konstkonsulent på Östergötlands museum. Vid torget, i Galleri Omkultur, finns också en samlingsutställning där samtliga konstnärer finns representerade.

Exakt hur många besökare rundan brukar ha kan inte Karin Langhard, ordförande i Omkultur, svara på.

– Men antalet besök brukar ligga runt 12 000, men då besöker förstås en del flera ställen, förklarar hon.

I årets runda finns allt från måleri och grafik till textil-, keramik- och smideskonst.

Langhard rekommenderar ett besök på konstrundan av flera anledningar.

– Jag tycker att det är en lagom stor konstrunda, med bra kvalitet. Och så passerar man många fina platser längs vägen, det är en väldigt vacker bygd.

Det finns finns även chans att lyssna till musik under konstrundan. På torsdagskvällen kommer Hawkey Franzén med vänner till Hästholmens bygdegård för att spela och sjunga allt från jazz och blues till visor och ballader.

Mer information om alla utställare finns på: omkultur.se

Publicerad 08 May 2018 00:00