Ellens bästa tips inför SM-finalen

Tio UF-företag från Östergötland, varav ett från Mjölby och ett från Motala, deltar i SM i Ung Företagsamhet den här veckan. Ellen Svensk, som går i årskurs tre på Platengymnasiet i Motala, deltog förra året. Inför SM delar hon med sig av sina bästa tips till årets deltagare.

Av
Carolina Fransson

Förra året drev Ellen UF-företaget ChildAware UF tillsammans med Hadeer Aljanabi, Lydia Milton Present, Noemi Paping och Love Wallman. De skrev en skönlitterär dagbok om flyktingpojken Josef från Syrien, där berättelsen baserades på en verklig händelse.

UF-företaget tog sig till SM, som det första UF-företaget från Motala. De vann inte sin kategori, men Ellen beskriver deltagandet som en mycket lärorik upplevelse där de fick möjlighet att sälja in sin produkt och knyta nya kontakter.

Under en träff i Näringslivets hus i Linköping där årets finalister samlades inför SM, som pågår 16-17 maj, gav hon och Noemi tips och råd till årets finalister.

– SM är ju bland det sista man gör som UF-företagare om du inte tar företaget vidare till ett större bolag, så njut! Plugga in alla säljrepliker, se till att montern är klar. Om ni har haft intriger i företaget, eller om det har varit tuffa motgångar, strunta i det, säger hon.

I dag går Ellen sista året på ekonomiprogrammet, och som examensarbete har hon drivit UF-företaget Kaffeexpeterna. Erfarenheterna hon fått efter att ha drivit UF-företag är många:

– Man lär sig att ta mycket ansvar då man har hand om pengar och samarbetar med andra företag. Sen får man ju också erfarenhet av att prata inför andra, speciellt på större tävlingar som den regionala mässan och SM. Man lär sig att föra mötesprotokoll och sälja in sin idé. Det är mycket som jag tror jag kommer att ha användning av senare i livet, säger hon.

Motala har även i år med ett UF-företag till SM. Det är ReflexIT UF, som drivs av Elin Nilsson Stoltz, Julia Samuelsson, Elin Sääv och Matilda Axén. De erbjuder reflekterande klisterdekaler för mobiltelefoner.

– Det känns ju extra roligt att vi är det andra UF-företaget från Motala som deltar, säger Elin Sääv, som även tävlar i kategorin Årets säljare.

Från Mjölby deltar i år UF-företaget Dacke Jewellery UF, som består av Monz Lindholm, William Ståhl, Thelma Cervin och Signe Skogstjärna. De gör egentillverkade och egendesignade smycken i silver, och ser deltagandet som roligt och som en bra erfarenhet.

Ellen Svensk tipsar om hur man lyckas med UF-företaget.

Ellen Svensk tipsar om hur man lyckas med UF-företaget. Foto: Carolina Fransson

Årets tio UF-finalister från Östergötland:

Platengymnasiet i Motala:

ReflexitUF

Dackeskolan i Mjölby:

Dacke Jewellery UF

Kunskapsgymnasiet i Norrköping:

Kaffeum UF

First Aid Period UF

Activate UF

Folkungaskolan i Linköping:

Cookie Can UF

Press Finess UF

Katedralskolan i Linköping:

WeTalk UF

ReBurn UF

Thoren Business School i Linköping:

Drone Photo UF

Publicerad 14 May 2018 11:03