Karin gör humor av utbrändheten

ÖSTERGÖTLAND

. Karin Adelsköld, som växte upp i Kisa- och Malexandertrakten och numera bor i Stockholm, är ett välkänt ansikte för många. Komiker, föreläsare, författare, programledare och teknikjournalist är några av de titlar hon kan skriva på sitt cv. Nu är hon aktuell med en ny bok och en ny scenföreställning.

Boken ”Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje” baseras på Karin Adelskölds egna erfarenheter och upplevelser. Hon började skriva för ett par år sedan, i samband med att hon föreläste för företag om humor och kommunikation.

– Jag började titta på forskning som har med arbetsmiljö att göra och gjorde egna undersökningar på arbetsplatser och jag upptäckte att det fanns jättestora fördelar med att ha roligt på jobbet, att humor funkar mot stress, säger Adelsköld.

Att arbetsglädje och produktivitet hänger ihop råder inget tvivel om, menar hon.

– Har man inte kul på arbetsplatsen är det ett tecken på att något är fel.

Så hände något som Karin Adelsköld inte väntat sig, hon gick in i väggen.

– Jag satt och skrev en bok om stress och humor och blev själv sjuk i stress, konstaterar hon.

Karin Adelsköld beskriver det som en ”helkollaps”, det hon råkade ut för. Först trodde hon att hon drabbats av stroke, men i stället hamnade hon på psykakuten.

Karin tappade minnet liksom förmågan att läsa och skriva, hjärnan slutade att fungera. Boken, som hon har fått hjälp med att skriva, blev på grund av utbrändheten något annat och mer personlig än vad hon först tänkt. Att gå ut och berätta öppet om sjukdomen var ingen självklarhet.

–Nej, absolut inte! Först tänkte jag inte berätta. Det kändes skamligt, dels att inte palla trycket som alla andra verkar göra, dels att jag blev utbränd igen när jag varit det en gång förut.

Medförfattaren Jessika Devert lyckades dock övertyga Karin om att boken inte kunde skrivas utan att berätta om det hon själv varit med om.

– Det här är mitt bidrag i utbrändhetsdebatten. Det är inget jag stoltserar med, men sedan jag började som komiker har jag hela tiden försökt att vara transparent och aldrig låtsats vara nån annan.

Enligt Adelsköld finns en utbredd missuppfattning om att utbrändhet handlar om att ha för mycket att göra på jobbet.

– Det är väldigt sällan bara jobb. Men det fokuseras ofta på det, trots att det ofta är en kombination av allt annat. Det önskar jag att man kunde prata mer om.

Hon själv gick inte in i väggen på grund av jobbet.

– Det som tog knäcken på mig var allt annat. Jag har inte bränt ut mig på jobbet, utan på livet.

Karin Adelsköld är inte bara bokaktuell, hon gör även en humorförställning baserat på sina erfarenheter.

– Där det finns mest allvar, där finns det faktiskt mest humor. Och jag tror verkligen att det kan vara förslösande att få skratta åt allt elände som det innebär när man är utmattad. En och en halv timmes sorglig föreläsning om riskerna med stress tror jag ingen skulle orka. Nu får man skratta sig till kunskap. Med mig som ett utmärkt hemskt exempel.

Adelsköld är medveten om att hon nog aldrig kommer att bli helt frisk från den hjärnskada som utmattningsdepressionen orsakat och att det tar tid att komma tillbaka.

– Den stora utmaningen inte att vara sjuk, det är att bli frisk. Det är svårt att hitta balans, lära känna sig själv. Jag har väldigt svårt med minnet, att läsa och skriva, jag får kämpa mycket.

Hon berättar att hon som ett led i tillfrisknandet blivit snällare mot sig själv.

– När det gäller sociala medier har jag rensat bort en massa, eftersom jag har upptäckt att jag blir så påverkad av det. Jag följer nu bara konton som får mig att må bra. Och så prioriterar jag sömn, sover minst nio timmar per natt, och motionerar varje dag.

Karin Adelsköld:

Ålder: 45

Bor i: Stockholm

Uppvuxen i: Kisa och Svalsjö (utanför Malexander)

Familj: Dottern Agnes, 15, och sonen David, 13

Gör: Komiker, föreläsare, författare m.m.

Publicerad 14 May 2018 12:00