De får årets kulturstipendier i Boxholm

BOXHOLM. Årets kulturstipendiater i Boxholm heter Lillemor Persson och Julia von Heideken. Det är kommunens kultur- och turismnämnd som varje år utser två stipendiater, en kulturstipendiat och en ungdomskulturstipendiat.

Lillemor Persson ligger bland annat bakom de mini-utställningar, som skildrar hur familjelivet såg ut förr i tiden, som kunnats ses i Trivselhuset Bjursdalen. Julia von Heideken är skådespelare.

– Jag känner mig väldigt hedrad och tacksam till Boxholms kommun att jag får detta stipendium, även fast jag inte bott i kommunen så länge, säger ungdomsstipendiaten von Heideken som bott i Boxholm från och till mellan 2015 och 2018.

Pengarna, 4000 kronor, tänker hon använda till en friteatergrupp som Julia von Heideken tillsammans med några vänner planerar att starta upp i höst.

–Det är något jag har velat göra länge, att sätta upp sina egna pjäser och helst turnera runt.

Just nu är von Heideken i Sunne på Västanå teater och är mitt uppe i repetitioner till pjäsen "Anna Svärd" som sätts upp här i sommar. Pjäsen är tredje historien i Selma Lagerlöfs teologi "Den Löwensköldska ringen".

– Jag spelar rollen som Jaquette Ekenstedt. Jag var med även förra året på Västanå teater i "Charlotte Löwensköld" och spelade faktiskt Jaquette Ekenstedt då med. Jättekul att få vara här, det är en så fantastiskt teater mad massor av dans, underbar musik en väldigt fängslande berättelse, säger Julia von Heideken.

Stipendierna delas ut vid nationaldagsfirandet i Folkets Park i Boxholm och beloppen är 4 000 kr för ungdomskulturstipendiet och på 7 000 kr för kulturstipendiet.

Publicerad 17 May 2018 13:54